Data: 2004-11-30 22:46:58
Temat: Re: pasztecik
Od: "DuzyMis" <D...@a...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Wczoraj natknęło mnie na pyszny domowy pasztecik, jest tylko mały
> szkopuł-nigdy czegoś takiego nie robiłam. Może macie jakis swój najlepiej
> sprawdzony przepis.
Witam
To ja podam sprawdzony przepis ;-)
Pasztet z wątróbką i grzybami
0,50 kg boczku wieprzowego surowego
0,30 kg chudego mięsa wieprzowego (sprawdzony przeze mnie przepis na
łopatce)
0,30 kg wątroby wieprzowej
2 nieduże cebule
1 duża marchew
2 liście laurowe
2-3 ziarna ziela angielskiego
1 łyżeczka vegety
10 szt kapeluszy suszonych grzybów
2 czerstwe bułki
3 jaja
sól, pieprz
Wszystkie składniki gotujemy do miękkości. Następnie odcedzamy (wywaru nie
wylewać) i pozostawiamy do ostygnięcia. Po ostygnięciu mielimy 2 razy przez
maszynkę. W wywarze w tym czasie moczymy bułki i odciśnięte również mielimy.
Dodajemy do masy 3 jaja solimy i pieprzymy do smaku. Po dobrym wymieszaniu
powstałą masę nakładamy do formy (ja wkładam do keksówki) i pieczemy około
50 minut (ja sprawdziłem w temperaturze 180C)
Pozdrawia i Smacznego
Duży Miś
|