Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "DuzyMis" <D...@a...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: pasztecik
Date: Tue, 30 Nov 2004 23:46:58 +0100
Organization: news.onet.pl
Lines: 36
Sender: d...@a...pl@7.grs-3.g1.pl
Message-ID: <coit8q$lsd$1@news.onet.pl>
References: <cohmi1$h0k$1@achot.icm.edu.pl>
Reply-To: "DuzyMis" <D...@a...pl>
NNTP-Posting-Host: 7.grs-3.g1.pl
X-Trace: news.onet.pl 1101854810 22413 81.219.160.7 (30 Nov 2004 22:46:50 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 30 Nov 2004 22:46:50 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2741.2600
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2742.200
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:223470
Ukryj nagłówki
> Wczoraj natknęło mnie na pyszny domowy pasztecik, jest tylko mały
> szkopuł-nigdy czegoś takiego nie robiłam. Może macie jakis swój najlepiej
> sprawdzony przepis.
Witam
To ja podam sprawdzony przepis ;-)
Pasztet z wątróbką i grzybami
0,50 kg boczku wieprzowego surowego
0,30 kg chudego mięsa wieprzowego (sprawdzony przeze mnie przepis na
łopatce)
0,30 kg wątroby wieprzowej
2 nieduże cebule
1 duża marchew
2 liście laurowe
2-3 ziarna ziela angielskiego
1 łyżeczka vegety
10 szt kapeluszy suszonych grzybów
2 czerstwe bułki
3 jaja
sól, pieprz
Wszystkie składniki gotujemy do miękkości. Następnie odcedzamy (wywaru nie
wylewać) i pozostawiamy do ostygnięcia. Po ostygnięciu mielimy 2 razy przez
maszynkę. W wywarze w tym czasie moczymy bułki i odciśnięte również mielimy.
Dodajemy do masy 3 jaja solimy i pieprzymy do smaku. Po dobrym wymieszaniu
powstałą masę nakładamy do formy (ja wkładam do keksówki) i pieczemy około
50 minut (ja sprawdziłem w temperaturze 180C)
Pozdrawia i Smacznego
Duży Miś
|