Data: 2004-12-01 08:19:34
Temat: Re: pasztecik
Od: "batory" <b...@p...wywaltoonet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "DuzyMis" <D...@a...pl> napisał w wiadomości
news:coit8q$lsd$1@news.onet.pl...
> > Wczoraj natknęło mnie na pyszny domowy pasztecik, jest tylko mały
> > szkopuł-nigdy czegoś takiego nie robiłam. Może macie jakis swój
najlepiej
> > sprawdzony przepis.
>
> Witam
>
> To ja podam sprawdzony przepis ;-)
>
> Pasztet z wątróbką i grzybami
>
> 0,50 kg boczku wieprzowego surowego
> 0,30 kg chudego mięsa wieprzowego (sprawdzony przeze mnie przepis na
> łopatce)
> 0,30 kg wątroby wieprzowej
> 2 nieduże cebule
> 1 duża marchew
> 2 liście laurowe
> 2-3 ziarna ziela angielskiego
> 1 łyżeczka vegety
> 10 szt kapeluszy suszonych grzybów
> 2 czerstwe bułki
> 3 jaja
> sól, pieprz
>
> Wszystkie składniki gotujemy do miękkości. Następnie odcedzamy (wywaru nie
> wylewać) i pozostawiamy do ostygnięcia. Po ostygnięciu mielimy 2 razy
przez
> maszynkę. W wywarze w tym czasie moczymy bułki i odciśnięte również
mielimy.
> Dodajemy do masy 3 jaja solimy i pieprzymy do smaku. Po dobrym wymieszaniu
> powstałą masę nakładamy do formy (ja wkładam do keksówki) i pieczemy około
> 50 minut (ja sprawdziłem w temperaturze 180C)
>
> Pozdrawia i Smacznego
>
> Duży Miś
>
Robię bardzo podobnie. Tylko nie daję grzybów, vegety, liścia i ziela tylko
kilka ziaren jałowca (utłuczone oczywizda) i gałkę muszkatułową. No i ważne:
wody niewiele, i jeszcze ważniejsze - wątróbkę wkładam do gara, gdy
pozostałe mięsa są już prawie miękkie. Można dać pietruszkę i kawałek
selera. Formę, w której się ma piec wykładam paskami słoniny. Piekę w
keksówce albo w tortownicy.
Pozdrówka - Agnieszka
P.S. Zamiast boczku można dać podgardle - pasztet będzie wtedy bardziej
kleisty. Proporcje boczek (czy podgardle) - mięso (może być cielęcina też) -
wątróbka 1:1:1. Ale proporcjr Dużego Misia też są moim zdaniem wporzo.
|