Path: news-archive.icm.edu.pl!news2.icm.edu.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.t
pi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "batory" <b...@p...wywaltoonet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: pasztecik
Date: Wed, 1 Dec 2004 09:19:34 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 52
Message-ID: <cojurq$p8b$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <cohmi1$h0k$1@achot.icm.edu.pl> <coit8q$lsd$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: s0cfpi.pkobp.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1101889210 25867 194.242.62.14 (1 Dec 2004 08:20:10
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 1 Dec 2004 08:20:10 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1437
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1441
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:223480
Ukryj nagłówki
Użytkownik "DuzyMis" <D...@a...pl> napisał w wiadomości
news:coit8q$lsd$1@news.onet.pl...
> > Wczoraj natknęło mnie na pyszny domowy pasztecik, jest tylko mały
> > szkopuł-nigdy czegoś takiego nie robiłam. Może macie jakis swój
najlepiej
> > sprawdzony przepis.
>
> Witam
>
> To ja podam sprawdzony przepis ;-)
>
> Pasztet z wątróbką i grzybami
>
> 0,50 kg boczku wieprzowego surowego
> 0,30 kg chudego mięsa wieprzowego (sprawdzony przeze mnie przepis na
> łopatce)
> 0,30 kg wątroby wieprzowej
> 2 nieduże cebule
> 1 duża marchew
> 2 liście laurowe
> 2-3 ziarna ziela angielskiego
> 1 łyżeczka vegety
> 10 szt kapeluszy suszonych grzybów
> 2 czerstwe bułki
> 3 jaja
> sól, pieprz
>
> Wszystkie składniki gotujemy do miękkości. Następnie odcedzamy (wywaru nie
> wylewać) i pozostawiamy do ostygnięcia. Po ostygnięciu mielimy 2 razy
przez
> maszynkę. W wywarze w tym czasie moczymy bułki i odciśnięte również
mielimy.
> Dodajemy do masy 3 jaja solimy i pieprzymy do smaku. Po dobrym wymieszaniu
> powstałą masę nakładamy do formy (ja wkładam do keksówki) i pieczemy około
> 50 minut (ja sprawdziłem w temperaturze 180C)
>
> Pozdrawia i Smacznego
>
> Duży Miś
>
Robię bardzo podobnie. Tylko nie daję grzybów, vegety, liścia i ziela tylko
kilka ziaren jałowca (utłuczone oczywizda) i gałkę muszkatułową. No i ważne:
wody niewiele, i jeszcze ważniejsze - wątróbkę wkładam do gara, gdy
pozostałe mięsa są już prawie miękkie. Można dać pietruszkę i kawałek
selera. Formę, w której się ma piec wykładam paskami słoniny. Piekę w
keksówce albo w tortownicy.
Pozdrówka - Agnieszka
P.S. Zamiast boczku można dać podgardle - pasztet będzie wtedy bardziej
kleisty. Proporcje boczek (czy podgardle) - mięso (może być cielęcina też) -
wątróbka 1:1:1. Ale proporcjr Dużego Misia też są moim zdaniem wporzo.
|