Data: 2000-09-23 12:03:19
Temat: Re: patisony
Od: "Joanna Bauzac" <j...@w...fr>
Pokaż wszystkie nagłówki
Witaj ponownie Elu!
Oto nastepny przepis , owielie smaczniejszy i bogatrzy w skladniki niz moj
ostatni.
Patisson po prowansalsku.
1 duzy patisson lub 2 srednie, 3 pomidory, 2 cebule ,30 dkg szynki,1 szkl.
bialego wytrawnego wina, 2 zabki czosnku, tymianek, lisc laurowy,
seler(zielen), pietruszka(zielen), oliwa z oliwek,sol , pieprz.
Pokroic szynke w kostke i podsmazyc na oliwie z oliwek. Obrac cebule,
pokroic cieniutko
wrzucic do garnka i podsmazyc, mieszajac od czasu do czasu. Pomidory pokroic
w duze cwiartki. Wrzucic do garnka razem z tymiankiem, lisciem laur. ,
selerem, pietruszka oraz pokrojonym czosnkiem. Zalac winem. Posolic,
popieprzey, pomieszac, przykryc. Dodac wody kiedy wyparowuje i dusic na
wolnym ogniu okolo 30 min.
Podawac gorace.
Zycze smacznego!
P.S Dzisiaj na targu kupilismy z mezem patissony i sami bedziemy je robis
na kolacje.
P.S.° mam w zasiegu duzo przepisow kuchni francuskiej(domowej) , sluze
bardzo chetnie kilkoma.
Joanna.
Joanna Bauzac <j...@w...fr> a écrit dans le message :
8qfl06$3h8$...@w...fr...
>
> Ela <e...@b...com.pl> a écrit dans le message :
> 3...@n...vogel.pl...
> > Czy zna ktos przepis na ciekawa surowke z patisona. Znalazlam tylko
taka,
> w
> > ktorej sklad wchodza pomidory i patisony. Chcialabym miec troszke wiecej
> > przepisow do wyboru.
> > dzieki
> >
> > Witaj Elu!
> Skonsultowalam wlasnie przepis,na patisona ,z moja francuska grupa
> dyskusyjna
> i jak narazie znalazlam tylko to ,ze mona ja podawac:gotujac jak
> ziemniaki,najlapiej w naczyniu na parze, aby nie ucierpialy tracac
> wlasciwosci odzywcze. Po ugotowaniu (tylko bez skorki)
> mozna dodac gestej sietany,soli,pieprzu,tartego sera oraz troche galki
> muszkatalowej.
> Jasli bede miala cos wiecej to przesle.
> Pszepraszam nie mam alfabetu polskiego,dlatego brak mi znakow.
> Pozdrawiam Joanna.
>
>
|