Data: 2006-02-19 08:58:49
Temat: Re: pieczenie ziemniakow
Od: "yuzwa" <y...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
przygotowuję podobnie z mala modyfikacją:
> Zdecydowanie najlepsze efekty daje angielski sposób pieczenia ziemniaków,
> z którego jednak niezmiernie rzadko korzystam, bo jest pracochłonny.
> Przepis kiedyś podawałam, robi się tak: ziemniaki trzeba obrać, wrzucić do
> gorącej wody i gotować 10 minut. Odlać, a potem potrząchnąć garem, żeby
> zrobiły się puszyste po wierzchu. (Potem można garnek przykryć czystą
> ściereczką, w którą wsiąknie para wodna, to je dodatkowo osusza.) W czasie
> jak ziemniaki się gotują, nagrzewamy piekarnik do 240C, a w piekarniku
> olej/oliwę na blaszce.
Jak ziemniaki są już spulchnione, kroje na osemki i wrzucam na patelnię z
rozgrzanym olejem
i dokładnie obtaczamy ziemniaki w oleju posypując solą i przyprawami a
następnie posypuję bułka tartą
Następnie ukladam jak wyżej na blaszce z rozgrzanym olejem i do piekarnika,
co jakiś czas przewracając.
Wychodzą chrupiące i brązowe.
|