Data: 2006-02-19 12:49:45
Temat: Re: pieczenie ziemniakow
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk>
Pokaż wszystkie nagłówki
On Sat, 18 Feb 2006 20:17:06 -0000, "Joan" <s...@v...pl>
wrote:
>Hejka!
>Jak pieczecie ziemniaki w piekarniku? Ja kroje na plasterki, przyprawiam
>sola, oregano i czili, dodaje troszke oliwy, mieszam wszystko, a potem
>pakuje w folie, albo do naczynia zaroodpornego. Wychodza fajnie, ale troche
>za bardzo sa jak ugotowane, a za malo chrupiace, chcialabym, ze z wierzchu
>byly odrobinke bardziej chrupiace:). Jak je odkryje na koniec pieczenia, to
>wychodza fajne, ale to co najlepsze, zostaje na folii lub szkle. Moze macie
>jakies wyprobowane sposoby?
>joan
>
Folia lub szklo powinno byc niezle pomazane olejem czy czyms tam
tlustym. tak samo ziemniaki - ja wrzucam do torbki foliowej olej,
do tego kartofle pociete w cokolwiek, dobrze tym woreczkiem
podrzucam, macham i mietosze kartofle, potem wysypuje na blache i
posypuje czym mi sie podoba. na pewno kminkiem, bo my jestesmy
kminkozercy, czosnkiem, ziolami i piekarnik tak na jakies 180
stopni. Poza tym "rozpedzam" te kawalki kartoflane w mikrofali -
wtedy piekarnik bardziej goracy i krocej calosc trwa.
Pierz
K.T. - starannie opakowana
|