Data: 2004-01-01 13:19:33
Temat: Re: pieczona słonina
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
In article <bt14ap$gcn$1@mamut.aster.pl>, batory
<b...@w...pl> wrote:
>
> A mi się wydaje, że można ją upiec, tak samo jak boczek, wszak boczek
> również składa się głównie z tłuszczu, a nie robi się z niego w trakcie
> pieczenia skwara.
Jednak do pieczenia używa się boczku ładnie przerośniętego, a i tak
wyplywa z niego sporo tłuszczu.
> Ja bym ją mocno posoliła i obtoczyła aw papryce (coś mi
> się takiego kołacze z dzieciństwa)
Co do obtoczenia w papryce -- zawsze się dziwię, kiedy widzę w jakichś
przepisach na mięsa pieczone i to nawet pieczone na grillu, więc nad
ogniem, że posypuje się je przed pieczeniem papryką. Papryka w
wyższych temperaturach karmelizuje się, czernieje i gorzknieje. Ładnie
wygląda na surowym kawałku, jednak nie daje po upieczeniu smaku ani
koloru.
Władysław
|