Data: 2006-06-06 19:58:25
Temat: Re: pieczone warzywa.....
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Wojtek H." <s...@p...ciach.onet.pl> wrote in message
news:e64miu$aqq$1@news.onet.pl...
>
> Użytkownik Panslavista <p...@w...pl> w wiadomości do grup
> dyskusyjnych
> napisał:e64kfl$hdg$...@n...news.tpi.pl...
>>
>> "kasia maruda" <k...@g...pl> wrote in message
>> news:e64jan$lgp$1@atlantis.news.tpi.pl...
>> > Siedzę właśnie nad talerzem pieczonej papryki i cukini i czytam ze
> zgrozą
>> > na
>> > necie:
>> >
>> > "Naukowcy z uniwersytetu w Dundee odkryli, że niektóre warzywa, m.in.
>> > cukinia, papryka i cebula w wyniku obróbki cieplnej w piekarniku
>> > wytwarzają
>> > duże ilości kwasów, które przyczyniają się do rozwoju próchnicy zębów.
>> >
>> > W ramach eksperymentu badacze porównali kwasowość dwóch dań warzywnych
>> > o
>> > podobnym składzie, z których jedno było pieczone w piekarniku, a drugie
>> > duszone w garnku.
>> >
>> > Po 45-minutowej obróbce okazało się, że ratatouille z piekarnika
>> > zawiera
>> > tyle samo szkodliwych kwasów, co niektóre słodkie napoje gazowane,
> których
>> > częste spożywanie jest przyczyną próchnicy zębów."
>> >
>> > Taaa, może pożegnam się z zębami, bo z pieczonymi warzywami na pewno
>> > nie
>> > :)
>>
>> E tam, piecz w piekarniku elektrycznym, kwas węglowy ze spalin Ci nie
>> zagrozi...
>>
>
> A Ty zaśnij snem Sprawiedliwego - uratowałeś ludzkość.
Zapomniałem dodać, że kwas węglowy czyli CO^2 rozpuszczony w wodzie (w tym
wypadku soku warzyw) fantastycznie niszczy zęby... Jak kwas
acetylosalicylowy...
|