Data: 2006-06-06 19:47:23
Temat: Re: pieczone warzywa.....
Od: "Wojtek H." <s...@p...ciach.onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Panslavista <p...@w...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:e64kfl$hdg$...@n...news.tpi.pl...
>
> "kasia maruda" <k...@g...pl> wrote in message
> news:e64jan$lgp$1@atlantis.news.tpi.pl...
> > Siedzę właśnie nad talerzem pieczonej papryki i cukini i czytam ze
zgrozą
> > na
> > necie:
> >
> > "Naukowcy z uniwersytetu w Dundee odkryli, że niektóre warzywa, m.in.
> > cukinia, papryka i cebula w wyniku obróbki cieplnej w piekarniku
> > wytwarzają
> > duże ilości kwasów, które przyczyniają się do rozwoju próchnicy zębów.
> >
> > W ramach eksperymentu badacze porównali kwasowość dwóch dań warzywnych o
> > podobnym składzie, z których jedno było pieczone w piekarniku, a drugie
> > duszone w garnku.
> >
> > Po 45-minutowej obróbce okazało się, że ratatouille z piekarnika zawiera
> > tyle samo szkodliwych kwasów, co niektóre słodkie napoje gazowane,
których
> > częste spożywanie jest przyczyną próchnicy zębów."
> >
> > Taaa, może pożegnam się z zębami, bo z pieczonymi warzywami na pewno nie
> > :)
>
> E tam, piecz w piekarniku elektrycznym, kwas węglowy ze spalin Ci nie
> zagrozi...
>
A Ty zaśnij snem Sprawiedliwego - uratowałeś ludzkość.
Zdrówka - Wojtek H.
|