Data: 2006-06-06 19:17:16
Temat: Re: pieczone warzywa.....
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"kasia maruda" <k...@g...pl> wrote in message
news:e64jan$lgp$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Siedzę właśnie nad talerzem pieczonej papryki i cukini i czytam ze zgrozą
> na
> necie:
>
> "Naukowcy z uniwersytetu w Dundee odkryli, że niektóre warzywa, m.in.
> cukinia, papryka i cebula w wyniku obróbki cieplnej w piekarniku
> wytwarzają
> duże ilości kwasów, które przyczyniają się do rozwoju próchnicy zębów.
>
> W ramach eksperymentu badacze porównali kwasowość dwóch dań warzywnych o
> podobnym składzie, z których jedno było pieczone w piekarniku, a drugie
> duszone w garnku.
>
> Po 45-minutowej obróbce okazało się, że ratatouille z piekarnika zawiera
> tyle samo szkodliwych kwasów, co niektóre słodkie napoje gazowane, których
> częste spożywanie jest przyczyną próchnicy zębów."
>
> Taaa, może pożegnam się z zębami, bo z pieczonymi warzywami na pewno nie
> :)
E tam, piecz w piekarniku elektrycznym, kwas węglowy ze spalin Ci nie
zagrozi...
|