Data: 2006-06-06 19:03:07
Temat: pieczone warzywa.....
Od: "kasia maruda" <k...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Siedzę właśnie nad talerzem pieczonej papryki i cukini i czytam ze zgrozą na
necie:
"Naukowcy z uniwersytetu w Dundee odkryli, że niektóre warzywa, m.in.
cukinia, papryka i cebula w wyniku obróbki cieplnej w piekarniku wytwarzają
duże ilości kwasów, które przyczyniają się do rozwoju próchnicy zębów.
W ramach eksperymentu badacze porównali kwasowość dwóch dań warzywnych o
podobnym składzie, z których jedno było pieczone w piekarniku, a drugie
duszone w garnku.
Po 45-minutowej obróbce okazało się, że ratatouille z piekarnika zawiera
tyle samo szkodliwych kwasów, co niektóre słodkie napoje gazowane, których
częste spożywanie jest przyczyną próchnicy zębów."
Taaa, może pożegnam się z zębami, bo z pieczonymi warzywami na pewno nie :)
- -
pzdr
kasia maruda
|