Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.ipartners.pl!news.internetia.pl!not-for-mail
From: "Kefir \(P.L.\)" <k...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: pierś kurczęcia
Date: Sun, 31 Dec 2000 02:02:53 +0100
Organization: InterNetia Telekom
Lines: 47
Message-ID: <92m0k0$oo$1@news.internetia.pl>
References: <92kmbl$s8u$2@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: as1-169.leczna.dialup.inetia.pl
X-Trace: news.internetia.pl 978224576 792 195.114.188.169 (31 Dec 2000 01:02:56 GMT)
X-Complaints-To: u...@i...pl
NNTP-Posting-Date: 31 Dec 2000 01:02:56 GMT
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:39790
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Justina" <j...@p...wp.pl> napisał w wiadomości
news:92kmbl$s8u$2@news.tpi.pl...
> Znacie jakiś ciekawy przepis na pierś kurczęcia? Marzy mi się coś takiego:
> pokrojona na kawałki, uduszona (nie może być smażona), z ryżem... Ew.
> inaczej, byle ciekawie, niebanalnie i bez smażenia...
> Z góry dziękuję
> Justina.
Ja wole smazyc, ale gdzies mam swoj stary przepis na piers indyka, ktora
spokojnie mozna podmienic kurczacza.
"Potrzeba nam:piers indyka, lub z kurczaka(ilosc zalezna od liczby osob)
np.0,5 kg,białe,wytrawne wino,>puszka(duza) ananasow w kostce,czosnek(jak
kto lubi),ocet winny(dobry),lub sok z 1 cytryny,curry,imbir,ziola do
drobiu,albo prowansalskie,przyprawa chinska 5 smakow,papryka
ostra,wegeta,sol,olej i maslo.
Piersi kroimy na nieduze improwizowane kawalki(podobne do grubej
kostki).Nacieramy sola lub wegeta,wycisnietym(lub w proszku)
czosnkiem,papryka i zostawiamy na pare minut.Pozniej smazymy na mieszance
oleju z maslem na ostrym ogmiu.
Mieso przekladamy do garnka(rondla) przykrywamy pokrywka i dusimy na
malym(!!!) gazie.(mieso mozna smazyc od razu w rondlu,bedzie wiecej wody)
Po kilku minutach dosypujemy ziol,curry i imbiru i znow przykrywamy.Jesli
wyparowala nam woda,to mozemy troszke dodac(ale troszke!!!).
I znow po kilku minutach wlewamy sok z ananasow i dusimy dalej.
Gdy mieso zacznie mieknac wlewamy 1,5 szklanki wina i wrzucamy ananasy oraz
dosypujemy do smaku przypraw z w/w listy.Wszystko powinno byc
slodko-kwasno-ostre i pachniec czosnkiem i ziolami.Jesli nie jest
dostatecznie slodkie to nie bac sie i doslodzic.
Jesli wyjdzie wam tak jak mi,to nie pozalujecie.Jedzenie jest naprawde z
klasa i nawet oryginalne.
Podawac z ryzem."
Dawno juz tego nie robilem, ale zawsze wychodzilo mi pyszne.
Moge sprzedac swoj patent na piers kurczaka po chinsku, ale to wymaga
smazenia.
|