Data: 2000-12-31 01:02:53
Temat: Re: pierś kurczęcia
Od: "Kefir \(P.L.\)" <k...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Justina" <j...@p...wp.pl> napisał w wiadomości
news:92kmbl$s8u$2@news.tpi.pl...
> Znacie jakiś ciekawy przepis na pierś kurczęcia? Marzy mi się coś takiego:
> pokrojona na kawałki, uduszona (nie może być smażona), z ryżem... Ew.
> inaczej, byle ciekawie, niebanalnie i bez smażenia...
> Z góry dziękuję
> Justina.
Ja wole smazyc, ale gdzies mam swoj stary przepis na piers indyka, ktora
spokojnie mozna podmienic kurczacza.
"Potrzeba nam:piers indyka, lub z kurczaka(ilosc zalezna od liczby osob)
np.0,5 kg,białe,wytrawne wino,>puszka(duza) ananasow w kostce,czosnek(jak
kto lubi),ocet winny(dobry),lub sok z 1 cytryny,curry,imbir,ziola do
drobiu,albo prowansalskie,przyprawa chinska 5 smakow,papryka
ostra,wegeta,sol,olej i maslo.
Piersi kroimy na nieduze improwizowane kawalki(podobne do grubej
kostki).Nacieramy sola lub wegeta,wycisnietym(lub w proszku)
czosnkiem,papryka i zostawiamy na pare minut.Pozniej smazymy na mieszance
oleju z maslem na ostrym ogmiu.
Mieso przekladamy do garnka(rondla) przykrywamy pokrywka i dusimy na
malym(!!!) gazie.(mieso mozna smazyc od razu w rondlu,bedzie wiecej wody)
Po kilku minutach dosypujemy ziol,curry i imbiru i znow przykrywamy.Jesli
wyparowala nam woda,to mozemy troszke dodac(ale troszke!!!).
I znow po kilku minutach wlewamy sok z ananasow i dusimy dalej.
Gdy mieso zacznie mieknac wlewamy 1,5 szklanki wina i wrzucamy ananasy oraz
dosypujemy do smaku przypraw z w/w listy.Wszystko powinno byc
slodko-kwasno-ostre i pachniec czosnkiem i ziolami.Jesli nie jest
dostatecznie slodkie to nie bac sie i doslodzic.
Jesli wyjdzie wam tak jak mi,to nie pozalujecie.Jedzenie jest naprawde z
klasa i nawet oryginalne.
Podawac z ryzem."
Dawno juz tego nie robilem, ale zawsze wychodzilo mi pyszne.
Moge sprzedac swoj patent na piers kurczaka po chinsku, ale to wymaga
smazenia.
|