Data: 2002-11-25 16:10:25
Temat: Re: [pilne] przepis na sok z żurawiny
Od: "Lilla" <l...@f...krasnik.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Addicted to MP3" <p...@p...onet.pl> napisał:
> Potrzebuję przepisu na sok z żurawiny - wszelkie wskazówki mile widziane.
Sok zurawinowy
Dojrzale zurawiny rozgniata sie w garnku drewnianym tluczkiem, otrzymana
mase podgrzewa sie do temperatury 60 C (taka temp. utrzymuje sie przez
5-10 min.), po czym wyciska sie sok. Jesli zurawiny sa zamarzniete, to najpierw
powinno sie je rozmrozic i w takim przypadku wyciska sie sok bez wstepnego
podgrzewania miazgi. Sok zurawinowy mozna utrwalac za pomoca pasteryzacji,
sterylizacji lub rozlewac goracy do butelek.
Pozdrawiam
Lilla
|