Data: 2005-09-27 13:11:22
Temat: Re: pizza
Od: Habeck Colibretto <h...@N...gazeta.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia 27.09.2005, o godzinie 14.50.42, na pl.rec.kuchnia, medea napisał(a):
> Dokłądnie 19 września rozpoczęłam wątek pt. Chwalę przepis na ciasto do
> pizzy. Radzę skorzystać z tego przepisu, bo ciasto wychodzi rewelacyjne,
> nawetmi, której zawsze też wychodził gniot :-).
>
> A, wkleję Ci ten przepis :-).
>
> 350g mąki
> 15g drożdży
> 3 łyżki oliwy
> łyżeczka cukru
> 3/4 szkl. wody
> 1/2 łyżeczki soli
>
> Drożdże rozprowadzić z łyżeczką cukru i kilkoma łyżkami ciepłej wody,
> wlać do mąki, posolić. Dolewając po trochu wody zagniatać ciasto. Pod
> koniec wyrabiania dodać oliwę. Odstawić do wyrośnięcia.
A będzie jeszcze lepsze jak doda się do tego 2-3 ząbki czosnku (4 też nie
zaszkodzą :) ). Czosnek trzeba wycisnąć i połączyć z oliwą. Zamiast zwykłej
soli polecam ziołową.
Najłatwiej robi się tak, że drożdże (ja daję połowę kostki, albo całą
torebkę suszonych - nie wiem ile to jest na gramy) z cukrem i wodą łączę w
szklance. Daję chwilkę czasu, żeby drożdże puściły, w tym czasie przesiewam
mąkę (albo i nie - zwykle mi się nie chce :) ). Jak w szklance zacznie się
mała burza, to dorzucam resztę (oliwę z czosnkiem i sól) i wszystko
wyrabiam robotem w jakimś naczyniu dosypując mąki. Jak robot już nie ma
siły, to na stolnicę i wyrabiam ręcznie. Ot cała filozofia, a ręce przy
takiej robocie czyste, ciasto się nie lepi, do stolnicy nic się nie
przykleja (więc łatwo umyć).
--
Pozdrawiam,
*Habeck*
/Każda rzecz ma dwie strony. Fanatycy widzą tylko jedną/
- Schutzbach
|