Data: 2003-07-14 07:15:34
Temat: Re: plum chutney & peach pickles
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk>
Pokaż wszystkie nagłówki
>> A teraz pytanie: czy s?owa chutney u?ywa si? w polskiej kuchni i
>polskich
>> jad?ospisach,
>
>Nie wiem, czy w typowo polskich polskich, ale w nomenklaturze
>kuchennej poj?cie chutney funkcjonuje jak najbardziej. Od d?emu rózni
>si? przeznaczeniem, a tak?e czasem octem z sk?adzie.
>
>wg serwisu www.kulinaria.pl
>
>Chutney - to g?sty, przyrz?dzany najcz??ciej z jab?ek, ?liwek, papryki
>i pomidorów s?odko-kwa?ny i ostry w smaku sos, który podaje si? do
>pieczonych mi?s, ryb oraz w?dlin. Pochodzi z Indii, w Europie
>upowszechnili go Brytyjczycy.
>
tak "najczesciej" to on nie jest robiony ze wszystkich tych
elementow na raz...ale wlasciwie prawie kazdy z nich musi byc w
kazdym chutney'u. papryka najrzadziej. a w takim mango chutney to
juz w ogole.
poniewaz nie ma na razie ciekawego na to slowa w polskim to sie
przyjelo chutney
van pierz
>oraz pare linków:
>
>http://www.google.com/search?sourceid=navclient&ie=
UTF-8&oe=UTF-8&q=ch
>utney
>
>pozdr
>
>cherokee
K.T. - starannie opakowana
|