Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!news.nask.pl!news.nask.
org.pl!newsfeed00.sul.t-online.de!t-online.de!border2.nntp.dca.giganews.com!nnt
p.giganews.com!postnews.google.com!2g2000hsn.googlegroups.com!not-for-mail
From: J-23 <k...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: pomidory - ciekawi mnie czy maja Panstwo jakies przepisy na potrawy z
pomidorami?
Date: Tue, 17 Jun 2008 07:33:43 -0700 (PDT)
Organization: http://groups.google.com
Lines: 41
Message-ID: <a...@2...googlegroups.com>
References: <2...@y...googlegroups.com>
<3j4a2b2nru7q$.1p5ul42qf1xqi$.dlg@40tude.net>
NNTP-Posting-Host: 85.89.162.238
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
X-Trace: posting.google.com 1213713223 6188 127.0.0.1 (17 Jun 2008 14:33:43 GMT)
X-Complaints-To: g...@g...com
NNTP-Posting-Date: Tue, 17 Jun 2008 14:33:43 +0000 (UTC)
Complaints-To: g...@g...com
Injection-Info: 2g2000hsn.googlegroups.com; posting-host=85.89.162.238;
posting-account=ZcysqQoAAAD2tKN9mQ6s-nDaS4c9I9sr
User-Agent: G2/1.0
X-HTTP-UserAgent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1.14)
Gecko/20080404 Firefox/2.0.0.14,gzip(gfe),gzip(gfe)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:313924
Ukryj nagłówki
On 17 Cze, 15:58, "i...@g...pl" <i...@g...pl> wrote:
> Dnia Tue, 17 Jun 2008 05:28:33 -0700 (PDT), J-23 napisał(a):
>
> > Ja najbardziej lubie dwa sposoby podania pomidorow:
> > - pierwszy, to pokrojony pomidor w polplasterki, posypany dosc drobno
> > pokrojana cebyla (nie szczypiorek) i calosc skropiona octem
> > balsamicznym (najlepszy z Modeny), i oliwa z oliwek, do tego chleb z
> > maslem i lampka czerwonego wytrawnego wina.
> > - drugi, to pokrojony w polplasterki pomidor skropiony sosem
> > Worcestershire, wazne by przed uzyciem rzeczony sos wstrzasnac,
> > nastepnie pokropiony oliwa - moze byc z pestek z winogron np., do tego
> > chleb z maslem i bialym serem, lub naturalnym twarozkiem, plus herbata
> > bez cytryny i bez cukru.
>
> > J-23 Flegiel von Trop
>
> a) Pomidory sparzone, obrane ze skórki, pokrojone w grubą kostkę, lekko
> odsączone z nadmiaru płynu. Wymieszane w salaterce z majonezem, nie za dużo
> majonezu. Plus pieczywo - np. grzanka lub bułka. Pycha.
> b) Pomidory jak wyżej, do tego gęsta śmietana, posiekana cebula i czosnek,
> trochę soli. Plus pieczywo - j.w. Pycha.
Ze smietana to lubie mlode ziemniaki.
Najlepsza jest kwasna gesta smietana, ale tez moze byc slodka.
Dodajemy do niej lyzke lub wiecej, jak kto lubi, musztardy z calym
ziarnem gorczycy. Mieszamy, i odstawiamy - musi sie "przegryzc" przez
jakis czas. Nastepnie na talerz/e nakladamy pozbawione glabow liscie
salaty. Wystarczy jedna warstwa, ale moze byc wiecej warstw.
Przyciskamy salate do talerza czysta sciereczka. Gotujemy ziemniaki z
koperkiem, ktory usuwamy przed koncem gotowania, bo oblepi ocedzone
ziemniaki. Wykaladamy na talerze ziemniaki, circa dwa - trzy na twarz.
Na ziemniaki nakladamy lyzka smietane wymieszana z musztarda.
Posypujemy posiekanym koperkiem. do tego sadzone jajko, lub sledz z
cebula, ktory trzeba wczsniej przygotowac. No i pomidory w/g przepisu
powyzej. Smacznie i kolorowo na talerzu. Do popicia moze byc kwac
chlebowy, lub podpiwek, albo piwo.
J-itede
|