Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.internetia.pl!newsfeed.tpintern
et.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Gusiek" <a...@W...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: pomidory - jak s?"chodowane"
Date: Tue, 20 Jul 2004 12:59:33 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 29
Message-ID: <cditvg$nnc$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <cdii3t$nir$1@srv.cyf-kr.edu.pl>
<w...@n...onet.pl>
<cdij95$5ln$1@opat.biskupin.wroc.pl>
<w...@n...onet.pl>
<cdipl7$pum$1@srv.cyf-kr.edu.pl>
NNTP-Posting-Host: crc168.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1090321200 24300 83.31.39.168 (20 Jul 2004 11:00:00
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 20 Jul 2004 11:00:00 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:208269
Ukryj nagłówki
Użytkownik "antonina" <a...@o...pl> napisał w wiadomości
news:cdipl7$pum$1@srv.cyf-kr.edu.pl...
>
>
> Zdecydowanie - w i e m i bardzo mi wstyd za ten błąd.
Skoro tak, to ja może odpowiem na pytanie :)
Pomidory hodowane są obecnie pod kątem uzyskania odmian o owocach twardych,
odpornych na transport i przechowywanie, o ładnym wyglądzie zewnetrznym. To
są priorytety, niestety zapomniano nieco o walorach smakowych. Nie tylko w
przypadku pomidorów. Najważniejszy jest obrót i zminimalizowanie strat.
Takie pomidory (i inne) są zbierane praktycznie jeszcze zielone lub ledwie
"zapalone" czyli z nikłym rumieńcem i wpuszczane do
przechowalni/dojrzewalni. Mogą sobie leżeć całymi tygodniami w kontrolowanej
atmosferze i nie dojrzewają, potem podwyższa się stopniowo zawartość tlenu w
atmosferze (nie wiem, czy etylen też się używa, czy napędzaja się same w
dojrzewaniu) i pomidory zaczynają dojrzewać /czytaj starzeć się/ bez jednego
promienia słońca, a efekty są takie jakie można wyczuc przy pomocy zmysłu
smaku i węchu, czyli mierne. Ale strat zero :) Wszystkie egzemplarze
identyczne, równe, twarde i "handlowe".
Na szczęscie zaobserwowałam już nieco odmienne trendy i w tym roku nie
narzekam, można znaleźć odmiany, które pachną i smakują pomidorami :)
Polecam poszukiwanie tzw. Gargameli - wielkich, nieregularnych pomidorów o
pięknym aromacie i naprawdę świetnym smaku.
Pozdrawiam, Agata
|