Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!opal.futuro.pl!newsfeed.tpinternet.p
l!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: Marcin E. Hamerla <X...@X...Xonet.Xpl.remove_X>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: pomidory - jak s?"chodowane"
Date: Tue, 20 Jul 2004 13:06:23 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 23
Message-ID: <j...@4...com>
References: <cdii3t$nir$1@srv.cyf-kr.edu.pl>
<w...@n...onet.pl>
<cdij95$5ln$1@opat.biskupin.wroc.pl>
<w...@n...onet.pl>
<cdipl7$pum$1@srv.cyf-kr.edu.pl> <cditvg$nnc$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: 212.160.130.254
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1090321623 26372 212.160.130.254 (20 Jul 2004 11:07:03
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 20 Jul 2004 11:07:03 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Forte Agent 1.93/32.576 English (American)
User-Agent: Hamster/2.0.0.1
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:208272
Ukryj nagłówki
Gusiek napisal(a):
>Pomidory hodowane są obecnie pod kątem uzyskania odmian o owocach twardych,
>odpornych na transport i przechowywanie, o ładnym wyglądzie zewnetrznym. To
>są priorytety, niestety zapomniano nieco o walorach smakowych. Nie tylko w
>przypadku pomidorów. Najważniejszy jest obrót i zminimalizowanie strat.
>Takie pomidory (i inne) są zbierane praktycznie jeszcze zielone lub ledwie
>"zapalone" czyli z nikłym rumieńcem i wpuszczane do
>przechowalni/dojrzewalni. Mogą sobie leżeć całymi tygodniami w kontrolowanej
>atmosferze i nie dojrzewają, potem podwyższa się stopniowo zawartość tlenu w
>atmosferze (nie wiem, czy etylen też się używa, czy napędzaja się same w
>dojrzewaniu) i pomidory zaczynają dojrzewać /czytaj starzeć się/ bez jednego
>promienia słońca, a efekty są takie jakie można wyczuc przy pomocy zmysłu
>smaku i węchu, czyli mierne. Ale strat zero :) Wszystkie egzemplarze
>identyczne, równe, twarde i "handlowe".
No tak, ale tak to zapewne zima czy jesienia. Pomidory kupowane od
chlopa, na bazarku takie nie sa. Spod folii trafiaja na stragan.
--
Pozdrowienia, Marcin E. Hamerla
"Every day I make the world a little bit worse."
|