Data: 2002-10-08 17:28:04
Temat: Re: porto - ratunku
Od: "nieszkow" <n...@n...fr>
Pokaż wszystkie nagłówki
Oj si tlumacze pani druzynowa. Pomieszlo mi sie...Ruby jest czerwone jak
barszcz, najtansze z tych porto co sie robi w beczkach a pozniej moga sie
jeszcze starzec w butelkach. Pozniej masz (wiek i cena wzrastaja):Reserve,
Late Bottled Vintage (LBV) i Vintage.
Tawny: dojrzewaja tylko w beczkach. Cena wzrastajaca:Tawny, Tawny Reserve,
Tawny 10, 20, 30 i 40 lat and Colheita (porto z jednego zbioru wyjatkowo
udanego). Ref. http://www.ivp.pt/uk/TiposVinho/ (Instituto do Vinho do
Porto)
Nie wiem jak w Polsce ale u nas rouby jest zawsze tansze od 2-3 euro od
odpowiednika Tawny i juz to w kuchni uzywalam
to wszystko co wiem druzynowa Che Sledz Guevarra...
Biale = zolte jest bez smaku ni aromatu (osobiscie poswiadczm)
Ania N
"Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk> a écrit dans le message
news: > >
> >
>
> jak to biale i zolte = uby? ruby to rubinowe...nic nie
> rozumiem...tlumacz mi tu pani kochana
>
|