Data: 2002-10-08 17:30:57
Temat: Re: porto - ratunku
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk>
Pokaż wszystkie nagłówki
On Tue, 8 Oct 2002 19:28:04 +0200, "nieszkow" <n...@n...fr>
wrote:
>Oj si tlumacze pani druzynowa. Pomieszlo mi sie...Ruby jest czerwone jak
>barszcz, najtansze z tych porto co sie robi w beczkach a pozniej moga sie
>jeszcze starzec w butelkach. Pozniej masz (wiek i cena wzrastaja):Reserve,
>Late Bottled Vintage (LBV) i Vintage.
>Tawny: dojrzewaja tylko w beczkach. Cena wzrastajaca:Tawny, Tawny Reserve,
>Tawny 10, 20, 30 i 40 lat and Colheita (porto z jednego zbioru wyjatkowo
>udanego). Ref. http://www.ivp.pt/uk/TiposVinho/ (Instituto do Vinho do
>Porto)
>Nie wiem jak w Polsce ale u nas rouby jest zawsze tansze od 2-3 euro od
>odpowiednika Tawny i juz to w kuchni uzywalam
>to wszystko co wiem druzynowa Che Sledz Guevarra...
>Biale = zolte jest bez smaku ni aromatu (osobiscie poswiadczm)
>Ania N
>
czuje sie kompletnie przygnieciona Twoja niesamowita wiedza...ale
i tak sobie rzewnie wspominam cukier+rum+sok pomar. dalej nie
nabylam w/w rumu, a chodzi za mna...niech no ja-Ci tylko wyrwe
sie do newcastle!
Trys, przygnieciony z letka Che-Sledz-Guevara
K.T. - starannie opakowana
-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----
|