Data: 2006-12-20 16:00:07
Temat: Re: poszukiwany przepis
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
--
http://panslavista.bloog.pl/
"cherokee" <n...@n...pl> wrote in message
news:embkal$ru2$1@inews.gazeta.pl...
>
> "kesser" <d...@g...com> wrote in message
> news:1166618395.130513.203870@f1g2000cwa.googlegroup
s.com...
> Z dzieciństwa pamiętam zawsze na wigilię robiła moja babcia taką
> masę, którą nazywaliśmy pomatkowy.
> To chyba poma_d_kowy. ZTCP w starej kuchni polskiej był przepis na tort o
> takiej nazwie.
Pomada nalezy do glazur, którymi pokrywa się wyroby cukiernicze, pierniki,
torty, mazurki. Z masy pomadowej robiono też cukierki, zwłaszcza choinkowe.
POMADA
Cukier - 83dag
Karmel - 8dag
Woda - 30dag
Esencja smakowa 1g
W gotującą wodę wsypać cukier i zagotować na silnym ogniu, gdy zawrze
przesunąć tak, aby gotował się na boku garnka - szumować, przykrywać
pokrywką aby kryształy cukru na ściankach były zmywane. Karmel rozpuścić i
dodać do syropu.
Gotowanie zakończyć, gdy z nabranego łyżeczką syropu ochłodzonego nagle
w zimnej wodzie da się utoczyć w palcach miękką kulkę. Wtedy szybko
schłodzic cały syrop ubijając bardzo energicznie przez 10 -12 min.
Im będzie to ubijanie (miksowanie) energiczniejsze, tym pomada będzie
bardziej elastyczna. Na końcu popryskać po wierzchu wodą, nakryć wilgotną
ściereczką i postawić na 24 godziny.
Przed glazurowaniem rozgrzać małą porcję pomady aby przypominała
śmietanę (45-50°C), ale tak, aby się nie rozpuściła. Aby była błyszcząca
można dodac białko jajka. Dla aromatyzowania i barwienia pomady można użyć
esencji i barwników spozywczych, soków owocowych, likierów i win.
POMADA MLECZNA
Cukier - 65dag
Karmel - 20dag
Mleko - 70dag
Wanilina - 1g (cukier wanilinowy)
W wrzącej mieszaninie mleka i cukru rozpuścić karmel, zagotować.
Ochłodzić ubijając, dodać wanilinę. Gotowa pomada ma ciemno-brązową barwę i
delikatny zapach...
POMADA CZEKOLADOWA
Pomada biała - 95dag
Kakao - 3dag
Karmel - 3dag
Wanilina - 1g
Do białej pomady dodać kakao i podgrzewać mieszając kopystką dodać
karmel i wanilinę. Mieszać do uzyskania jednorodnej masy. Gotowa pomada ma
głęboki czekoladowy kolor.
|