Data: 2012-09-23 12:48:21
Temat: Re: [prasa] Margaryny
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Sun, 23 Sep 2012 10:38:39 +0200, Chiron napisał(a):
> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:1ppbcg96crlix$.ilvqhiabjn4g$.dlg@40tude.net...
>> Dnia Sat, 22 Sep 2012 02:18:39 -0700 (PDT), czeremcha napisał(a):
>>
>>> Zawsze mam ze dwie kostki zamrożone - ale tylko do pieczenia ciast.
>>>
>>> Ania
>>
>> Używam czasem "Kasi" do ciasta. Czasem. Tzn kiedy akurat mam mało masła,
>> wolę je przeznaczyć do bezpośredniej konsumpcji i wyciągam z zamrażarki
>> "Kasię".
>
> Hmm, jeśli chodzi o masło do pieczenia- to mam mieszane uczucia...Z tradycji
> rodziny mojej żony- pieczono ciasta tylko na maśle. Z kolei w mojej rodzinie
> od zawsze słyszałem (później też o tym czytałem) że masło do smażenia staje
> się wręcz trujące- atakuje wątrobę. Coś pewno jest "na rzeczy"- masło np na
> patelni bardzo szybko się zwęgla.
Ale nie w cieście, Chirek - ciasto zawiera mnóstwo wody, tłuszcz wewnątrz
niego osiąga wiec temperaturę najwyżej równą temperaturze wrzenia wody - i
to nic, ze w piekarniku jest np 160.
--
XL
|