Data: 2004-08-24 22:51:24
Temat: Re: prawdziwy chleb
Od: "eM eL" <b...@N...gazeta.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Morrigan <b...@o...pl> napisał(a):
>
> Użytkownik "eM eL" <b...@N...gazeta.pl> napisał w wiadomości
> news:cgg5f8$flo$1@inews.gazeta.pl...
>
> > >
> > > http://www.kuchnia.com.pl/DiD/chleb.html#wiejski
> > >
> >
> >
> > Z niecierpliwoscia oczekuje Twojego przepisu na golonke... Ciekawy jestem
> > czy zacznie sie od zabicia wieprzka czy od zakupu prosiaka aby tego
> wieprzka
> > dopiero sobie uchowac. A moze od wybudowania chlewni...
> > :-)))
>
> ???? Ja jestem wegetarianka. A co ma do tego strona z chlebami???
Mozesz byc nawet Krolowa Wszechswiata - to mnie nie interesuje - ale link
podany przez ciebie (http://www.kuchnia.com.pl/DiD/chleb.html#wiejski)
laduje na takim oto, niewykle wspolczesnym i nieskomplikowanym przepisie:
<<<CHLEB WIEJSKI
Dzieżę wykadzić krupami jęczmiennymi i kminkiem, potem popłukać letnią
serwatką, albo kwaśnym mlekiem. W tak przygotowaną dzieżę wlać serwatki
ciepłej 2 i pół kwarty, wsypać mąki żytniej 5 kwart, wmieszać kwaterkę
dobrych drożdży, rozczyn dobrze rozrobić i zostawić na 8 godzin, aby się
ciasto dobrze ruszyło, potem wsypać pół kwaterek soli i garstkę kminku, a
wlawszy znowu drugą kwaterkę drożdży, dosypać mąki 7 kwart, mieszać, aż od
rąk odstanie i gdy się dobrze ruszy, wyrobić na stolnicy, mąkąa podsypaną i
wyrobić ładne bochenki. Jak wyrośnie na krążku, poparzyć wrzącą wodą,
gotowaną z sianem i w piec wsadzić. Chleb potrzebuje pieca gorącego i trzyma
się go krócej niż ciasta słodkie. >>>
A wiec jakis inny Twoj przepis, np. na tofu z ogorkami (niech Ci juz bedzie
ten wegetarianizm) zacznie pewnie sie od zakupu pola do zasiania soi (tak to
sie pisze..?) na mleko sojowe do zrobienia tofu, tak..?
:-))))
><eM eL><
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|