Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "eM eL" <b...@N...gazeta.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: prawdziwy chleb
Date: Tue, 24 Aug 2004 22:51:24 +0000 (UTC)
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 46
Message-ID: <cgggpc$qu7$1@inews.gazeta.pl>
References: <cgf25d$2ma$1@atlantis.news.tpi.pl> <cgf2qn$5v2$1@atlantis.news.tpi.pl>
<cgg5f8$flo$1@inews.gazeta.pl> <cgg8bg$gv1$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: client83.fwdc1.hawkcommunications.com
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1093387884 27591 172.20.26.238 (24 Aug 2004 22:51:24 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 24 Aug 2004 22:51:24 +0000 (UTC)
X-User: badbatz
X-Forwarded-For: 172.20.6.61
X-Remote-IP: client83.fwdc1.hawkcommunications.com
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:212217
Ukryj nagłówki
Morrigan <b...@o...pl> napisał(a):
>
> Użytkownik "eM eL" <b...@N...gazeta.pl> napisał w wiadomości
> news:cgg5f8$flo$1@inews.gazeta.pl...
>
> > >
> > > http://www.kuchnia.com.pl/DiD/chleb.html#wiejski
> > >
> >
> >
> > Z niecierpliwoscia oczekuje Twojego przepisu na golonke... Ciekawy jestem
> > czy zacznie sie od zabicia wieprzka czy od zakupu prosiaka aby tego
> wieprzka
> > dopiero sobie uchowac. A moze od wybudowania chlewni...
> > :-)))
>
> ???? Ja jestem wegetarianka. A co ma do tego strona z chlebami???
Mozesz byc nawet Krolowa Wszechswiata - to mnie nie interesuje - ale link
podany przez ciebie (http://www.kuchnia.com.pl/DiD/chleb.html#wiejski)
laduje na takim oto, niewykle wspolczesnym i nieskomplikowanym przepisie:
<<<CHLEB WIEJSKI
Dzieżę wykadzić krupami jęczmiennymi i kminkiem, potem popłukać letnią
serwatką, albo kwaśnym mlekiem. W tak przygotowaną dzieżę wlać serwatki
ciepłej 2 i pół kwarty, wsypać mąki żytniej 5 kwart, wmieszać kwaterkę
dobrych drożdży, rozczyn dobrze rozrobić i zostawić na 8 godzin, aby się
ciasto dobrze ruszyło, potem wsypać pół kwaterek soli i garstkę kminku, a
wlawszy znowu drugą kwaterkę drożdży, dosypać mąki 7 kwart, mieszać, aż od
rąk odstanie i gdy się dobrze ruszy, wyrobić na stolnicy, mąkąa podsypaną i
wyrobić ładne bochenki. Jak wyrośnie na krążku, poparzyć wrzącą wodą,
gotowaną z sianem i w piec wsadzić. Chleb potrzebuje pieca gorącego i trzyma
się go krócej niż ciasta słodkie. >>>
A wiec jakis inny Twoj przepis, np. na tofu z ogorkami (niech Ci juz bedzie
ten wegetarianizm) zacznie pewnie sie od zakupu pola do zasiania soi (tak to
sie pisze..?) na mleko sojowe do zrobienia tofu, tak..?
:-))))
><eM eL><
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|