Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "i...@g...pl" <i...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: problem - odmierzanie porcji makaronu
Date: Tue, 10 Jun 2008 09:46:19 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 25
Message-ID: <1...@4...net>
References: <g2dn0r$8b1$1@atlantis.news.neostrada.pl>
<1...@4...net>
<6...@k...googlegroups.com>
<8wxjc07fkefr$.1cbwwg61l42ch$.dlg@40tude.net>
<e...@k...googlegroups.com>
Reply-To: i...@g...pl
NNTP-Posting-Host: bnh27.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1213083984 23199 83.28.253.27 (10 Jun 2008 07:46:24 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 10 Jun 2008 07:46:24 +0000 (UTC)
X-User: ikselk
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:313811
Ukryj nagłówki
Dnia Mon, 9 Jun 2008 23:58:00 -0700 (PDT), J-23 napisał(a):
> Taka kuchnia byla u mojej sw.pamieci mamy. Wszystko rozgotowane.
A ja myślałam, że w drugim zdaniu napiszesz: "najbardziej mi smakowała" :-P
Twarde makarony (także półsurowe warzywa z grilla, owoce morza itp.)
niekoniecznie są dobre dla żołądków Polaków. Nasza tradycja kulinarna
ukształtowała nasz żołądek i florę bakteryjną w jelitach w kierunku
trawienia rzeczy raczej mocno ugotowanych, czyli poddanych mocnym
przemianom zanim dostaną się do ukladu pokarmowego. Np wiele osób nie znosi
półsurowych warzyw, świetnie znosząc surówki i warzywa gotowane. Twarde
makarony, kasze też powodują u nich kłopoty/dyskomfort trawienny. Tak więc
nie wszystko jest dobre dla każdego w każdym rejonie geograficznym, a i od
przyzwyczajeń zależą gusty.
Kiedyś jedna ze znanych osób podróżujących po świecie wspólnie z
dietetykiem postawiła tezę, że zwiedzając świat należy wybór diety
podejmować zgodnie z miejscem, w którym się aktualnie znajduje, poniewaz
poprawne trawienie zależy także od warunków zewnętrznych, do których
organizm szybko się dostosowuje. Dlatego ja jestem w Polsce zatwardziałą
zwolenniczką schabowego z kapustą i rosołu (zwłaszcza zimą), no , ale
latem, jeśli spaghetti, to jasne, że można je zjeść od czasu do czasu
zamiast klusek z sosem grzybowym czy innym, oczywiście ;-P
|