Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!newsfe
ed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: proszę o pomoc -komunia
Date: Thu, 27 Apr 2006 22:31:48 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 46
Message-ID: <e2r9r4$o4$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <e2qjki$9v7$1@atlantis.news.tpi.pl> <e2qt1n$oem$1@nemesis.news.tpi.pl>
<e2r7qm$ll7$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: abdl232.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=response
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1146170021 772 83.6.253.232 (27 Apr 2006 20:33:41 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 27 Apr 2006 20:33:41 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2869
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2869
X-Antivirus: avast! (VPS 0617-2, 2006-04-26), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:267625
Ukryj nagłówki
"Elunia" <e...@w...pl> wrote in message
news:e2r7qm$ll7$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
>> Robisz w domu czy w lokalu? Czy na statku na tamizie?
>
>
> Robię w domu:))
> A rady nie są złe,
> Na statku u mnie się ni da, chyba że na jakieś bacówce w górach.
> Co dla mnie nie jest pocieszające jestem sama na tym "statku", bo nie mam
> nikogo do pomocy, więc żybym się nie zaszyła w kuchni na cały dzień musi
> to być coś szybkiego i łatwego.
> Kiedy były chrzciny( to nie tak dawno- 2 lata temu) było łatwo była
> kucharka, dziś jej już nie ma i zostałam sama z całym ambarasem.
> No nic, dzięki za rady nadesłane do tej pory,
> pozdrawiam serdecznie
> Elka
Problem w tym, że trzeba gości podzielić na grupy wiekowe. I przygotować
jedzenie stosowne do wieku. Tradycyjnie może być dobry bigos, z wielu
powodów, cenowo nie musi byc tragicznie drogi, jako potrawa trwały i nie
popsuje się zbyt szybko, zwłaszcza gdy jest dostępna dobra kapusta kiszona,
gdy jest alkohol (tak, wiem, że nie powinien), zwłaszcza, że może to być
zjazd rodzinny jest dobrym podkładem utrzymującym gości w pionie. Można
przygotowac parę dni wcześniej. Na odmianę barszczyk czysty na rosołku,
można zrobić z buraków, a na końcu dodać koncentratu buraczanego. Góry -
jeżeli Beskid Niski polecam przetwory z Jasła:
http://www.pektowin.com.pl/index.php?q=koncentraty_w
arzyw&menu=przetwory
oraz rybne na dania główne i zakąski, sałatki i galarety rybne:
http://www.rekin.com.pl/
Może być gulasz po węgiersku - czyli duży placek (ze 20 szt, ktoś może
chcieć powtórki) z tartych surowych ziemniaków (trzeba zrobić dobry i
wysmażyć, aby nie był glutem, złożony na pół w środek korniszon i papryka
marynowana polany solidnym gulaszem, danie sycące, smaczne i ładnie podane
będzie smakowało wszystkim. Placki można odgrzewać!!! czyli dzień wczesniej
usmażone i schłodzone połozyć na dno chłodziarki, podgrzać w mikroweli, albo
w piekarniku.
Ważne, żeby nie było pracochłonne, lub żeby mozna było rozłozyć na parę dni
pracę.
Ciasta z cukierni, trzeba wcześniej zamówić.
Kawa Kronung - mielona, do kawy - śmietanka.
Dla dzieci napoje cytrusowe, dla wszystkich woda mineralna gazowana i
niegazowana.
|