Data: 2006-04-28 06:57:52
Temat: Re: proszę o pomoc -komunia
Od: "Basia" <b...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Lilla" <l...@f...krasnik.pl> napisał w wiadomości
news:e2sd9k$g12$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Użytkownik "Basia" <b...@o...pl> napisała:
> [...]
> > drugie danie - do wyboru - filet z indyka w sosie musztardowym z
jabłkami i
> > schab w sosie pomidorowo- sliwkowym.
>
> A czy mozna prosic o przepisy na te oba smaczne dania? :)
>
Jasne, to schabowe to mogę od razu, bo pamiętam dośc dokładnie, to z
indykiem robiłam tylko raz, mogę wklepać jak zajrzę do książeczki z
przepisami (przepis pochodzi z serii ksiażeczek Poradnika Domowego, dania z
kurczaka i indyka - czy tak jakoś).
Danie ze schabu:
1/2 kg schabu bez kości
10 dag śliwek suszonych bez pestek
łyżka koncentratu pomidorowego
1 cebula
bułka tarta
łyżka masła
łyżka miodu
sól, pieprz
W garnku nalezy zagotować wodę z solą i pieprzem, do wrzącej włożyć mięso,
jak ponownie zawrze mięso wyjąć.
Schab pokroić w plasty, obtoczyć w bułce tartej, zrumienić na rozgrzanym
tłuszczu (w przepisie byl smalec, ja smazyłam na oleju).
Cebulę pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię i chwilę podsmażyć.
Teraz w zależności czy się smażyło na na głębokiej czy płytkiej patelni -
albo mięso i cebulę przełożyć do garnka albo zostawić na patelni, wlać
trochę wody w której obgotował się schab, dodac śliwki, koncentrat i dusić
do miękkości mięsa, jesli potrzeba podlewać tą wodą.
Przed końcem duszenia dodac miód i masło, ewentualnie przyprawić do smaku.
W przepisie kazali zagęścić sos mąką, ale ja tego nie robiłam, bo dla mnie
sos był wystarczająco gęsty - ta bułka tarka go zagęściła i koncentrat
pomidorowy.
Danie robi się naprawdę szybko, podobnie to z indyka a są smaczne i
efektowne, powinny gościom smakować.
pozdrawiam
Basia
ps. jak dorwę ksiązeczkę, to wklepię indyka.
|