Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not
-for-mail
From: olga <koty@[nospam].tintaonline.net>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: proszę o rad
Date: Thu, 23 Oct 2003 15:45:26 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 54
Sender: k...@p...onet.pl@62.233.159.34
Message-ID: <bn8m02$8dc$1@news.onet.pl>
References: <bn7tq2$css$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: 62.233.159.34
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8Bit
X-Trace: news.onet.pl 1066916674 8620 62.233.159.34 (23 Oct 2003 13:44:34 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 23 Oct 2003 13:44:34 GMT
User-Agent: KNode/0.7.2
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:177298
Ukryj nagłówki
> Proszę, może wasza nieskończona
> wyobraźnia kulinarna wpadnie na to, co można by ciekawego zrobić z takich
> produktów jak: mąka, ryż, makaron, mleko, jogurt, jajo (białko),
> cielęcina, kurczak, indyk, dorsz, karmazyn, sandacz, szczupak, słodka
> śmietanka max 9%, oliwa z ol, ziemniaki, marchew, buraki, sałata, szpinak,
> seler, pomidory, groszek, ogórki, dynia, rabarbar, zioła.
> Wiem, że temat zachacza o pl.*.dieta, ale chodzi mi o prezepisy i inwencję
> kulinarną, więc zwracam się do Was. Z góry wszystkim dziękuję
>
> Pozdr
> Nell i jej
>
Dziadek_który_tak_dzielnie_trzyma_się_zaleceń_lekarz
y_że_schudł_już_10kg_:((
> (
Przypomniał mi się taki przepis na b.lekkie risotto, może się przyda:
1 średniej wielkości koper włoski świeży, jedna mała cebulka (można ew.
pominąć), 2 pojedyncze piersi z kurczaka, sól, 1-1,5 szklanki ryżu, 1 litr
(lub nieco więcej) bulionu warzywnego, może być z kostki, łyżka oliwy z
oliwek.
Koper oczyść z zielonych liści a resztę umyj i pokrój w "piórka", cebulkę w
drobną kostkę. W sporym rondlu (od razu na całą potrawę) rozgrzej oliwę i
wrzuć warzywa, nie trzeba smażyć a tylko zeszklić, dodaj pokrojone w kostkę
piersi i poczekaj aż mięso zbieleje, wlej z pół szklanki bulionu i podduś
pod przykryciem aż koper zmięknie (ale nie całkiem, ma być półmiękki),
dosól do smaku. Teraz wrzuć ryż i zamieszaj, gotuj na małym ogniu aż
zacznie gęstnieć, dolej kolejną szklankę bulionu, znów zamieszaj delikatnie
i zostaw aż zacznie gęstnieć - i tak aż ryż będzie miękki (ok 20-25 min),
kontroluj podczas gotowania smak, bo sól lubi "znikać" w tej potrawie.
Można lekko posypać parmezanem jeśli Twój Dziadek może jeść sery twarde.
Tipsy ;)
Risotto w oryginale ma konsystencję gęstej zupy, ale można robić wedle
uznania gęstsze lub rzadsze - dodajesz odpowiednio mniej lub więcej
bulionu.
Jeżeli nie masz czasu ani chęci stać pół godziny przy kuchni możesz dodać
cały bulion od razu (ciepły), zamieszać, zagotować i zostawić na jakieś 25
minut na b.małym ogniu.
Mieszaj delikatnie, żeby nie rozbić na miazgę mięsa i kawałeczków kopru
W podobny sposób możesz zrobić risotto z dynią - dynię dusisz lekko z
cebulką a potem dodajesz ryż i bulion, mozna pominąć mięso.
Jak mi się jeszcze jakieś przepisy nasuną to napiszę :)
--
olga z życzeniami szybkiego powrotu do formy dla Dziadka
|