Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!mimuw.edu.pl!news.mimuw.edu.pl!newsfeed
.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Kinga Macyszyn" <k...@b...box43.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: 'prowiant' na drog
Date: Thu, 29 May 2003 11:46:55 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 33
Message-ID: <bb4kqf$8fo$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <bb49n4$bot$1@inews.gazeta.pl> <bb4clf$mff$1@atlantis.news.tpi.pl>
<bb4fki$qi3$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: 212.69.75.234
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1054201488 8696 212.69.75.234 (29 May 2003 09:44:48
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 29 May 2003 09:44:48 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2720.3000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:158147
Ukryj nagłówki
> Myślałam też o rababarowym (nie za mokre?),alternatywnie zastanawiam się
> jeszcze nad piernikiem własnej produkcji (ale to jesienno-zimowe ciasto)
> i na pewno zrobię laseczki orzechowe i migdałowe, są pyszne, nie brudzą
> i nie psują się. Zapuszkuję je i można podjadać cały czas :)
Piernik dobra rzecz. Robisz z proszku, czy od początku normalnie? Bo mi
nigdy w życiu żaden inny oprócz Kętrzyńskiego nie wyszedł, jest po prostu
pierwsza klasa i nie czuć, że z papierka.
> > Sałatka z kuskusa - moim zdaniem raczej się nie zepsuje, jest pożywna,
nie
> > brudzi i można ją zrobić w każdych ilościach.
>
> A jak ją robisz? Bo jest wiele wersji, chyba...
Nie mam przepisu, robię "na oko", z tego co mi do głowy przyjdzie.
Generalnie wsypuję takie male opakowanie kuskusu (300 g) do miski, dodaję
płaską łyżeczką soli, zalewam wrzątkiem tak, żeby wystawal na centymentr.
Dodaję kukurydzę z puszki, świeży ogórek, różne kolory papryki (wszystko
drobno pokrojone), może być groszek, ogórki konserwowe, kiszone, tuńczyk,
generalnie w kuskusie wszystkie warzywa do siebie i do tuńczyka pasują, ale
rybę w tym wydaniu na podróż odradzam :). Nawet tuńczyka :) Mieszam,
doprawiam pieprzem ziołowym, ziołami prowansalskimi, wkładam na godzinę do
lodówki i gotowe.
Pozdrawiam
K
|