Data: 2007-10-18 15:33:24
Temat: Re: przecier (koncentart) z pappryki
Od: Ikselka <i...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
xxxx pisze:
> Był 18 październik 2007 roku (czwartek) gdy o godz. 17:03, wszystkim znany
> *Panslavista* napisał(a):
>
>> "xxxx" <a...@w...pl> wrote in message news:1eakzc3y8d0wq.dlg@axxa.post...
>>> Witam
>>> Kupiełm kiedyś pastę z papryki słodkiej z dodatkami: papryki ostrej
>>> bakłażanów, pomidorów a własciwie czyba jakiegoś koncentartu z pomidorów,
>>> soli i czegoś tam jeszcze. Posiadało to konsytencję koncentratu
>>> pomidorowego i było w słoiczku. Jako ze bylo to dosyć drogie a papryki
>>> teraz ci pod dostatkiem chciałbym zrobic coś takiego.. na poxniejsze
>> czasy.
>>> Nie wiem jednak jak to się robi (gotuje, smaży) i przeciera .. itd itp.
>>> Moze ktoś pomoże.
>> Musisz być jak Danuśka z Krzyżaków, co to orzechy z łupy dupała...
>
> Jak dostanę ten przepis to mogę byc i Danuśką. Nie wiem jak to zrobię bo
> najtrudniej będzie z dziurką .. ale o to bede sie martwił się poźniej. :-)
Nie wiem, jak dokładnie, ale to nie problem wymyślic: bakłażany i
paprykę (słodka z ostrą) upiec w piekarniku, obrać ze skóry. Pomidory
obrane ze skóry i pozbawione płynnej zawartości oraz ziaren udusić w
rondlu. Dodać pokrojone papryki i bakłażany, parę łyżek oleju, można
rozgnieciony czosnek, wszystko razem dusić do jeszcze większego
zagęszczenia - jak powidła, ale nie na ogniu, tylko w piekarniku,
odkryte, w temp. ok. 120 st, mieszając często. Doprawić po całkowitym
zgęstnieniu i jeszcze poddusić. Dla uzyskania kremowej konsystencji -
zmiksować. Rozłożyć do małych słoiczków pasteryzować jak inne przetwory.
Koniec.
--
XL wiosenna
|