Data: 2010-09-04 20:33:50
Temat: Re: przecier pomidorowy - jaki prosty przepis?
Od: "Justyna Vicky S." <v...@t...poczta.bez.onet.tego.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "medea" <x...@p...fm> napisał w wiadomości
news:4c814483$0$27037$65785112@news.neostrada.pl...
>W dniu 2010-09-03 20:27, Qrczak pisze:
>> Dnia 2010-09-03 20:10, niebożę medea wylazło do ludzi i marudzi:
>>> Wobec stale pogarszającej się jakości kupnych przecierów pomidorowych
>>> (kiedyś wystarczyła mała puszka na zupę pomidorową, teraz spory słoik to
>>> za mało do uzyskania sensownego smaku) dojrzewam do decyzji zrobienia
>>> własnych zapasów. Sezon pomidorowy jeszcze w pełni, więc chyba nie jest
>>> jeszcze za późno.
>>> Jak w prosty sposób zrobić przecierowe zapasy, które służyłyby potem do
>>> zup i sosów? Potrzebuję łatwego i sprawdzonego przepisu.
>>
>> Obrane pomidory pokroić w kostkę, ochnaście minut pogotować mieszając,
>> jeszcze ciepłe przetrzeć przez sito, wlać do słoików i zapasteryzować.
>
> A jakieś przyprawy? Sól, pieprz? Plącze mi się też po głowie jakiś sok z
> cytryny...
Ja czasami jak miałam fanaberie to dodawałam sól, pieprz, zioła (bazylia,
oregano), czosnek - wychodził idealny sos do makaronu. Nie napiszę, że do
spagetti, bo w zależności od humoru gotowałam nie tylko spagetti, ale po
prostu gruby makaron, do tego podsmażone mięso mielone, cebula i właśnie
takie sos. Mniam,
Pozdrawiam,
Justyna Vicky S.
|