Path: news-archive.icm.edu.pl!news2.icm.edu.pl!news.rsk.pl!not-for-mail
From: bella <belunia@[usunxxx]autograf.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: przepis na babkę
Date: Fri, 19 Mar 2004 22:59:51 +0100
Organization: domek
Lines: 51
Message-ID: <c3fq45$ar$1@news.rsk.pl>
References: <c...@4...com>
<c3eu86$9as$2@atlantis.news.tpi.pl>
<c...@4...com>
NNTP-Posting-Host: wifi-r8.man.rsk.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.rsk.pl 1079733189 347 195.128.113.9 (19 Mar 2004 21:53:09 GMT)
X-Complaints-To: a...@r...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 19 Mar 2004 21:53:09 +0000 (UTC)
In-Reply-To: <c...@4...com>
X-Accept-Language: pl, en-us, en
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; PL; rv:1.6) Gecko/20040113
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:195690
Ukryj nagłówki
Dnia 04-03-19 19:51, Katarzyna Piórecka napisał(a):
>>Kasiu a Babka Łaciatka może być?
>>jeśli tak to albo wieczorem, albo jutro rano wklepie.
>
>
> Oczywiście że może być.
> Mam tylko nadzieję, że nie jest zbyt skomplikowana, gdyż w pieczeniu
> ciast jestem jeszcze amatorką. :)
Mam 2 przepisy. Oba fajne
pierwszy:
10 dag masla
2 jaja
12 dag cukru pudru
0,5 szkl kefiru
25 dag mąki
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
kakao, bakalie
Masło utrzeć, dodac żółtka, cukier wanilię, mleko - ucierać.
Białka ubić i dodac do ciasta.
Dodac proszek z mąka i lekko wymieszać.
Podzielić na 2/3 i 1/3 częśc
2/3 włożyć do wysmarowanej i posypanej bułka tarta formy.
do 1/3 dodac kakao (ok. 1- 2 łyżek) i nałożyc na białe ciasto
Piec w 180 st C ok. 30 min
drugi:
5 jaj
1 szkl mąki
0,5 szkl mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 kostka margaryny
1 szkl cukru
kakao
Całe jajka ubić z cikrem, dodac mąkę iproszek. Margarynę rozpuścić i
wrzącą dodać do ciasta.
Wymieszać, podzielic na 1/3 i 2/3 i jak poprzednio włożyc do formy i
piec ok. 40 min
( do 1/3 jak poprzednio dodac kakao)
Ja częściej robię tę pierwszą ale obie sa dobre
życze udanych wypieków
i pozdrawiam
b.
|