Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!fargo.cgs.poznan.pl!news.internetia.pl!newsfeed.gazeta.pl!new
s.onet.pl!not-for-mail
From: domańczak <d...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: przepis na owsianke ??
Date: Tue, 15 Oct 2002 16:28:36 GMT
Organization: news.onet.pl
Lines: 29
Sender: d...@p...onet.pl@as1-77.pila.dialup.inetia.pl
Message-ID: <aohfo3$c7k$1@news.onet.pl>
References: <aobiss$jud$1@news2.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: as1-77.pila.dialup.inetia.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1034699331 12532 62.148.77.205 (15 Oct 2002 16:28:51 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 15 Oct 2002 16:28:51 GMT
User-Agent: Noworyta News Reader/2.6
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:130070
Ukryj nagłówki
Michal
>bylbym bardzo wdzieczny za najzwyklejszy przepis na owsianke na mleku.
>kupilem jakies platki owsiane do szybkiego przyrzadzania i nie wiem co
alej... w ogole w zyciu tego nie jadlem, podobno niezbyt dobre...
Na początku mała informacja - płatki owsiane zwykłe
otrzymywane są z obłuszczonego ziarna, a "górskie", zwane tez
wyborowymi, z kaszy łamanej.
Ja rzadko gotuję owianke, bo... najczęsniej zalewam po prostu
goracym mlekiem (nie koniecznie zaraz wrzącym) i od razu, razem z moim
22-mies synkiem, przystępujemy do konsumpcji. Dodam tylko, ze w
niegotowanych płatkach jest o wiele więcej witamin (w gotowanej
praktycznie ich nie ma), natomiast jest niestety sporo kwasu
szczawiowego, który kradnie wapń, ale podobno mleko od razu ten kwas
"neutralizuje". W owsiance gotowanej nie ma kwasu szczawiowego.
A oto przepis na poridż (porridge) z termosa po amerykańsku (z
ksiazki "Bądź zdrów - smacznego!" Ireny Gumowskiej):
"Danie to nazwano <kawaleryjska owsianką> dla tych, którzy nie lubia
gotować i bardzo się spieszą ze sniadaniem. Otóż wieczorem wsypuje sie
do termosa (duzy, z szerokim otworem będzie najwygodniejszy) 1
szkalnke płatków owsianych i zalewa je 2 szklankami wrzącego mleka.
Miesza sie i zamyka termos. rano otwiera i można owsianke do woli
osolić lub ocukrzyć albo tez - jak lubia Amerykanie - dodac łyzeczke
cynamonu i garść umytych rodzynków, a z wierzchu posypać nasioami
słonecznika, dyni lub płatkami kokosowymi czy migdałowymi albo
posiekanymi orzechami. Do tego - duza szklanka mleka."
Pozdrawiam
Ania
|