Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.astercity.net!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for
-mail
From: "Jola L-L" <j...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: przyprawa korzenna do piernikow
Date: Mon, 26 Nov 2001 10:44:04 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 54
Message-ID: <9tt33l$5ct$1@news.tpi.pl>
References: <9toi28$c4i$1@news.tpi.pl> <9tolae$47c$1@news.tpi.pl>
<g...@4...com> <9tqnk5$nrq$1@news.tpi.pl>
<9trlk5$5kl$1@news1.xs4all.nl> <9trmdo$jc8$05$1@news.t-online.com>
<9tt00r$if0$1@news1.xs4all.nl> <9tt1kn$m4r$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pa186.gdansk.sdi.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1006768053 5533 213.25.246.186 (26 Nov 2001 09:47:33 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 26 Nov 2001 09:47:33 GMT
X-Notice-1: This post has been postprocessed on the news.tpi.pl server.
X-Notice-2: Subject line has been filtered and leading Odp: string removed.
X-Priority: 3
X-MIMEOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-Subject: Odp: przyprawa korzenna do piernikow
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:83841
Ukryj nagłówki
jeszcze raz ja, dorwalam w naszym archiwum post Asi z dn. 22 listopada
2000r, subject : pierniki. i znalazlam mniej wiecej odpowiedz na mieszanke
piernikow z proporcjami :)))
cytuje calosc jakby ktos byl ciekawy....
Jola L-L
Autor:asia (j...@h...com.pl)
Temat:pierniki
Grupy dyskusyjne:pl.rec.kuchnia
View this article only
Data:2000/11/22
..."
Witam i od razu zapodaje obiecany (na wczoraj, ups) przepis na pieniki.
Wyprobowany, robie te pierniki od paru ladnych lat.
Skladniki:
75 dag maki
1/4 kg miodu - plynnego
1/4 kg cukru
7 dag masla
1/2 lyzki smalcu
lyzka kakao
skorka i sok z cytryny
1/2 lyzeczki sody
2 jajka
sol
przyprawy piernikowe
Co do tych przypraw to mozna dac gotowa mieszanke (na torebce jest
najczesciej napisane na jaka ilosc maki). Ja daje osobno kazdej z
nastepujacych przypraw: cynamon - ok. lyzeczki, gozdziki - tak "mniejsze
pol" lyzeczki, kardamon - ze 2 szczypty, galka muszkatolowa - 1/4 lyzeczki,
troszke imbiru. Przypraw dodaje zwykle na oko i trudno mi okreslic ile
czego. Musi miec wyraznie piernikowy zapach.
No i zabieramy sie do roboty:
Mieszamy cukier, plynny miod i roztopione maslo+smalec. Dodajemy jajka, a
nastepnie maka wymieszana z wszystkimi "sypkosciami". Wyrabiamy,
wyrabiamy... ja robie to recznie. Ciasta jest duzo i dosc twarde wiec trzeba
sie troche napracowac.
Potem pozostaje juz tylko rozwalkowanie ciasta (partiami oczywiscie) na
oproszonym maka blacie i wycinanie piernikow. Rozwalkowuje ciasto na grubosc
ok. 0,4 cm. Mozna cieniej, mozna grubiej. Pieke ok 12-15 min w 180
stopniach. Radze byc czujnym i przed uplywem tego czasu sprawdzac czy sie
nie przypalaja. Pierniki rosna tylko troszke, wiec mozna je dosc blisko
ukladac na blaszce.
A po wystygnieciu lukrujemy, ozdabiamy bakaliami, kolorowa posypka,
czekolada...
Zycze sukcesow i smacznego
Asia..."
|