Data: 2001-11-26 12:16:50
Temat: Re: przyprawa korzenna do piernikow
Od: i...@r...com.pl (Agnieszka Nowak)
Pokaż wszystkie nagłówki
From: Lilla <l...@f...krasnik.pl>
> Muszę się przyznać, że po raz pierwszy czytam o dodawaniu pieprzu
> do piernika i nie jestem do tego przekonana...
> Akurat mam przed sobą opakowanie przyprawy do pierników
> i mogę przeczytać, że w jej skład wchodzą:
> imbir, kardamon, cynamon, gałka muszkatołowa, goździki, ziele angielskie
> i kolendra.
A ja muszę powiedzieć, że właśnie rozpoczęłam produkcję pierniczków na
święta i już jestem przerażona. To są takie małe, w różnych kształtach, ktoś
podawał przepis już b. dawno i podobno otrzymały nawet jakąś nagrodę.
No więc zaczyna się od zrobienia karmelu, wymieszania z miodem , masłem i
przyprawami. Do momentu zrobienia karmelu wszystko było OK, zalałam miodem -
karmel skamieniał :-/ Mieszałam i podgrzewałam chyba z godzinę, żeby to
odtajało, jeszcze grudy zostały, podobno trzeba je następnego dnia
rozetrzeć. Ha ha. Dziś to ma konsystencję krówki, tylko trochę gęściejsze.
Rozetrzeć można chyba młotem pneumatycznym, bo ja choś krzepka w ręcach, to
się nie podejmuję. CO ROBIĆ ????
--
Maya - przerażona
When God made man, she was only testing
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|