Data: 2001-11-26 09:44:04
Temat: Re: przyprawa korzenna do piernikow
Od: "Jola L-L" <j...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
jeszcze raz ja, dorwalam w naszym archiwum post Asi z dn. 22 listopada
2000r, subject : pierniki. i znalazlam mniej wiecej odpowiedz na mieszanke
piernikow z proporcjami :)))
cytuje calosc jakby ktos byl ciekawy....
Jola L-L
Autor:asia (j...@h...com.pl)
Temat:pierniki
Grupy dyskusyjne:pl.rec.kuchnia
View this article only
Data:2000/11/22
..."
Witam i od razu zapodaje obiecany (na wczoraj, ups) przepis na pieniki.
Wyprobowany, robie te pierniki od paru ladnych lat.
Skladniki:
75 dag maki
1/4 kg miodu - plynnego
1/4 kg cukru
7 dag masla
1/2 lyzki smalcu
lyzka kakao
skorka i sok z cytryny
1/2 lyzeczki sody
2 jajka
sol
przyprawy piernikowe
Co do tych przypraw to mozna dac gotowa mieszanke (na torebce jest
najczesciej napisane na jaka ilosc maki). Ja daje osobno kazdej z
nastepujacych przypraw: cynamon - ok. lyzeczki, gozdziki - tak "mniejsze
pol" lyzeczki, kardamon - ze 2 szczypty, galka muszkatolowa - 1/4 lyzeczki,
troszke imbiru. Przypraw dodaje zwykle na oko i trudno mi okreslic ile
czego. Musi miec wyraznie piernikowy zapach.
No i zabieramy sie do roboty:
Mieszamy cukier, plynny miod i roztopione maslo+smalec. Dodajemy jajka, a
nastepnie maka wymieszana z wszystkimi "sypkosciami". Wyrabiamy,
wyrabiamy... ja robie to recznie. Ciasta jest duzo i dosc twarde wiec trzeba
sie troche napracowac.
Potem pozostaje juz tylko rozwalkowanie ciasta (partiami oczywiscie) na
oproszonym maka blacie i wycinanie piernikow. Rozwalkowuje ciasto na grubosc
ok. 0,4 cm. Mozna cieniej, mozna grubiej. Pieke ok 12-15 min w 180
stopniach. Radze byc czujnym i przed uplywem tego czasu sprawdzac czy sie
nie przypalaja. Pierniki rosna tylko troszke, wiec mozna je dosc blisko
ukladac na blaszce.
A po wystygnieciu lukrujemy, ozdabiamy bakaliami, kolorowa posypka,
czekolada...
Zycze sukcesow i smacznego
Asia..."
|