Data: 2004-06-16 12:48:28
Temat: Re: pychotka z twarogu
Od: m...@p...onet.pl (Kot)
Pokaż wszystkie nagłówki
eM wrote:
> Z wrodzonym pesymizmem ;-), wyuczonym zreszta w szkole na lekturze kilku
> tomow Mickiewicza i jednego "Latarnika'" Sienkiewicza, zalozylam, ze na
> obczyznie to sie raczej cierpi ;-) i wszystkiego nam tu brakuje.
No tak to jest, jak sie wierzy w slowo pisane ;)
> Jakos tak automatycznie zalozylam tez, ze skoro Ewa pisze "... tylko ze
> zwyklego twarogu nie ma nigdzie poza Polska, buuu", to znaczy, ze to juz
> istna tragedia, bo starszyzna plemienna sama nie ma rady ;-).
No wlasnie mnie zaskoczyla troche Ewa ta wypowiedzia - moze zapomniala? ;)
> No i jeszcze to, ze naprawde wole pogadac, niz - jak przystalo na solidnego
> grupowicza - samotnie z zakurzonym archiwum siedziec ;-) - i masz efekt!
>
> To co z tym twarogiem, jak robic?
To co, ja mam za Ciebie w tym archiwum siedziec?
No dooobra, cytata z Ewy:
"Wersja lux :
Sklad :
2 litry mleka : pelnego, pasteryzowanego (w zadnym wypadku UHT)
1 duza lyzka gestej smietany
1 Mleko lekko podgrzac (palec wlozyc : letnie)
2 Rozbeltac smietane w mleku
3 Nakryc
5 Czekac (w Rzymie : min. 24 godz. ; w Anglii : min. 48 godz., moze sie
myle? Mleko ma sie zsiasc).
Mleko sie zsiadlo. Albo chce miec twarog lagodny (przechodze do etapu 5)
albo porzadnie kwasny (czekam dodatkowych 12 godzin, w zimie 24 godziny i
tez do etapu 5)
6 Zsiadle mleko podgrzewam de 40°C (palec nie parzy, ale prawie...)
7. Ochladzam, ale nie w lodowce (bo ser wyszedlby za tlusty)
8 Odcedzam ne czystej serwetce a potem porzadnie odciskam :
et puis voila ! here you are !
Wersja ekspesowa :
1. Kupuje paczke jogurtu, jak "najstarszego" (najlepiej w dniu konca
waznosci, bo ja lubie twarog kwasny)
2. Przechodze do etapu 6 / 7 / 8.
3. Potem jem (sol, pieprz + gesta smietana ktora zostala lub sardynki lub
cebula lub rzodkiewki lub papryka w proszku lub chleb z maslem lub wszystko
naraz, jak leci i co sie pod reke nawinie...)"
> eM, u Krolowej Elzbiety II
Kot u zabojadow
--
Kot
m...@p...onet.pl
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|