Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!news.man.poznan.pl!n
ewsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: Wladyslaw Los <w...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: [pyt] ajerkoniak
Date: Fri, 24 Oct 2003 10:07:27 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 29
Message-ID: <bnammn$c8v$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <bn8812$ist$1@inews.gazeta.pl> <0...@n...onet.pl>
<bn8j80$pf9$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: yl138.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1066982939 12575 80.54.131.138 (24 Oct 2003 08:08:59
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 24 Oct 2003 08:08:59 +0000 (UTC)
User-Agent: Mozilla/5.0 (Macintosh; U; PPC Mac OS X Mach-O; en-US; rv:1.4)
Gecko/20030624 Netscape/7.1
X-Accept-Language: en-us, en
In-Reply-To: <bn8j80$pf9$1@inews.gazeta.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:177371
Ukryj nagłówki
Jerzy Nowak wrote:
>
> Ciesz się, że to ja odpowiedziałem a nie jakiś Holender (bo to ich wynalazek).
> A jakby WL sięgnął po L...
> Toby dopiero się działo.
Skoro wywołano mnie do tablicy, to tyle co wiem i sądzę o ajerkoniaku:
Wątpię, żeby to był holenderski wynalazek. Zmieszanie kogla-mogla z
alkoholem wydaje się dość prostym pomysłem i pewnie w wielu miejscach na
świecie wielokrotnie wpadano na ten pomysł.
Nazwa ajerkoniak jest pochodzenia niemieckiego (eiercognac). W moich
niemickojęzycznych książkach przepisy zawierają mleko i dodatek koniaku
(lub raczej jakiegos winiaku).
Holendrzy mają swoją odmianę, nazywaną advocaat. Robi sie go na gorąco,
na łaźni wodnej, z użyciem destylatu winnego. Występuje on w dwu
odmianach. Jedna jest słaba a gęsta, do jedzenia łyżką, zwykle jako
dodatek do deserów, taki alkholizowany krem. Można go kupić praktycznie
tylko w Holandii. Robi się go z dodatkiem białek. Druga -- rzadsza i
mocniejsza jest produkowana głównie na eksport i jest to taki likier
jajeczny jak nasz ajerkoniak na samych żółtkach. Advocaat nie zawiera
raczej mleka, chociaż w przepisach na wyrób domowy mleko też występuje.
Władysław
|