Data: 2005-10-03 10:13:17
Temat: Re: pyt. o marynowane grzyby
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk>
Pokaż wszystkie nagłówki
On Mon, 3 Oct 2005 10:24:09 +0200, "Basia" <b...@o...pl>
wrote:
>
>>
>> We wszelkich marynatach ?rodkiem konserwuj?cym jest ocet.
>>
>
>ale grzybów nie zalewa si? "?ywym" octem, ale rozcie?czonym i z dodatkiem
>cukru, st?d moje pytanie, czy jest to wystarczaj?ce, czy jednak pasteryzacja
>wskazana, ?eby grzyby mog?y posta? ok. jednego roku.
>
>pozdrawiam
>Basia
>
Ale na pewno musi byc tego octu na tyle duzo, zeby zakonserwowac
- to jest pewnie troche tak, jak z soleniem - trzeba duzo soli
dodac, zeby jarzyn zasolonych szlag nie trafil...jak za duzo
wody/cukru to marynate szlag trafi, jak za duzo octu to tylko
troche twarz wykreci , ale innej krzywdy nie zrobi.
pierz
K.T. - starannie opakowana
|