Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.atman.pl!ne
wsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt-spo-a-01.news.neostrada.pl
!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <i7ll60$1av$1@news.onet.pl>
Subject: Re: pytania o pieczenie chleba
Date: Sun, 26 Sep 2010 03:42:02 +0200
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.5931
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.5994
Lines: 26
Message-ID: <4c9ea4f5$0$27024$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 83.6.241.2
X-Trace: 1285465333 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 27024 83.6.241.2:1062
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:330186
Ukryj nagłówki
"xy" <x...@x...sorry> wrote in message news:i7ll60$1av$1@news.onet.pl...
> Wzialem sie za pieczenie chleba, fajna sprawa, nawet nienajgorzej
> wychodzi, ale nie do konca, stad pytania:
>
> 1) jak uzyskac taka mocno ciemnobrazowa skorke, mnie wychodzi raczej w
> kolorze skorki z ciasta drozdzowego?
>
> 2) w kuchence elektrycznej jak piec? mam amice i daj tryb ciasto (grzanie
> gorne, dolne, wentylator) i daje 210 stopni, wkladam chleb, po 15 minutach
> obnizam temperature do 180 stopni, ale mam wrazenie, ze ta amica ma
> tendencje do wysuszania ciasta, mozna jakos lepiej?
>
> 3) chleb przenno-zytni, czy ciasto moze sie kleic czy powinno byc takie
> jak drozdzowka odchodace od palcow (mam wrazenie, ze maka zytnia powoduje
> ze zawsze mocno sie klei), jaka powinna byc prawidlowa konsystencja, jak
> to sprawdzic?
>
> co jeszcze mozecie doradzic? jakie triki?
Ja piekę chleb drożdżowy pszenny w temp. 155 - 160°C, tylko na termoobiegu,
przez godzinę (poł godziny z jednego końca keksówek, pół godziny z
drugiego).
Nie podwyższam na początku temperatury - ciasto jeszcze rośnie.
|