Data: 2010-09-26 01:42:02
Temat: Re: pytania o pieczenie chleba
Od: "Panslavista" <p...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"xy" <x...@x...sorry> wrote in message news:i7ll60$1av$1@news.onet.pl...
> Wzialem sie za pieczenie chleba, fajna sprawa, nawet nienajgorzej
> wychodzi, ale nie do konca, stad pytania:
>
> 1) jak uzyskac taka mocno ciemnobrazowa skorke, mnie wychodzi raczej w
> kolorze skorki z ciasta drozdzowego?
>
> 2) w kuchence elektrycznej jak piec? mam amice i daj tryb ciasto (grzanie
> gorne, dolne, wentylator) i daje 210 stopni, wkladam chleb, po 15 minutach
> obnizam temperature do 180 stopni, ale mam wrazenie, ze ta amica ma
> tendencje do wysuszania ciasta, mozna jakos lepiej?
>
> 3) chleb przenno-zytni, czy ciasto moze sie kleic czy powinno byc takie
> jak drozdzowka odchodace od palcow (mam wrazenie, ze maka zytnia powoduje
> ze zawsze mocno sie klei), jaka powinna byc prawidlowa konsystencja, jak
> to sprawdzic?
>
> co jeszcze mozecie doradzic? jakie triki?
Ja piekę chleb drożdżowy pszenny w temp. 155 - 160°C, tylko na termoobiegu,
przez godzinę (poł godziny z jednego końca keksówek, pół godziny z
drugiego).
Nie podwyższam na początku temperatury - ciasto jeszcze rośnie.
|