Data: 2003-03-15 12:57:40
Temat: Re: pytanie o polewe na ciasto
Od: "walkie!" <w...@w...net.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Basia napisał:
> Dzis kolejny raz do ropaczy doprowadzila mnie proba zrobienia polewy
> czekoladowej na ciasto;-( Moze ktos wie dlaczego dzieje sie cos takiego - w
> pewnym momencie podgrzewania wszystkich skladnikow - tzn. masla, cukru,
> kakao i odrobiny wody, oddziela sie tluszcz i w garnku sa dwie rzeczy -
> plynne maslo i zbita kakaowa breja ...
> Moze ktos mi podpowie jak zrobic porzadna polewe na ciasto zeby sie ladnie
> rozprowadzila i zastygla tak, zeby nie brudzic palcow podczas jedzenia
> ciasta.
>
> pozdrawiam
> Basia
>
>
>
Ja zawsze robie tak i jest bez problemu. Biore maslo i roztapiam w
garnuszku razem z cukrem. Jak sie roztopi i nabierze cieploty ze sie
cukier rozpusci (nie uzywam pudru) wylaczam gaz. Dodaje kakao
(holenderskie z wiatrakiem). Czasem tez odrobine kawy rozpuszczalnej.
Mieszam do polaczenia sie wszystkich skladnikow i utworzenia gladkiej
masy. Czasem dodaje troche rumu. Czekam az wystygnie, gestnieje w tym
czasie i rozprowadzam na ciescie. Nigdy nie dodaje wody. :-)
--
------------------------------
walkie! - GG: 411958
w...@w...net.pl
http://walkie.cegla.art.pl
Nawet ząb bywa wstawiony
|