Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!newsgate.onet.p
l!newsgate.pl
From: b...@i...com.pl (Barbara Czaplicka)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: pytanie o polewe na ciasto
Date: 15 Mar 2003 18:20:27 +0100
Organization: email<>news gateway
Lines: 36
Message-ID: <010c01c2eb17$2b3f9e80$4f841ed9@home68z1dftw81>
References: <b4v0b4$fej$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.test.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 7bit
X-Trace: newsgate.onet.pl 1047748827 25394 192.168.240.245 (15 Mar 2003 17:20:27 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 15 Mar 2003 17:20:27 GMT
X-Mailer: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-Received: from dial587.wroclaw.dialog.net.pl ([217.30.132.79] helo=home68z1dftw81)
by poczta.man.pl with esmtp (Exim 3.35 #1) id 18uFKG-0006lz-00 for
p...@n...pl; Sat, 15 Mar 2003 18:20:05 +0100
X-Received: from dial587.wroclaw.dialog.net.pl ([217.30.132.79] helo=home68z1dftw81)
by poczta.man.pl with esmtp (Exim 3.35 #1) id 18uFKG-0006lz-00 for
p...@n...pl; Sat, 15 Mar 2003 18:20:05 +0100
X-Received: from dial587.wroclaw.dialog.net.pl ([217.30.132.79] helo=home68z1dftw81)
by poczta.man.pl with esmtp (Exim 3.35 #1) id 18uFKG-0006lz-00 for
p...@n...pl; Sat, 15 Mar 2003 18:20:05 +0100
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:149397
Ukryj nagłówki
From: "Basia" <b...@p...onet.pl>
> Dzis kolejny raz do ropaczy doprowadzila mnie proba zrobienia polewy
> czekoladowej na ciasto;-( Moze ktos wie dlaczego dzieje sie cos
> takiego - w pewnym momencie podgrzewania wszystkich skladnikow - tzn.
> masla, cukru, kakao i odrobiny wody, oddziela sie tluszcz i w garnku
> sa dwie rzeczy - plynne maslo i zbita kakaowa breja ...
> Moze ktos mi podpowie jak zrobic porzadna polewe na ciasto zeby sie
> ladnie rozprowadzila i zastygla tak, zeby nie brudzic palcow podczas
> jedzenia ciasta.
> pozdrawiam
> Basia
Basiek :-)
Wydaje mi sie, ze nie nalzey uzywac masla do takiej gotowanej polewy - moim zdaniem
jest zbyt miekkie, i... w tym momencie wpadlo mi
to do glowy, byc moze ma zbyt wielka zawartosc tluszczu! - alu tylko technologiwie
zywnosci moga cosik sensownego owiedziec - tak
przynajmniej mysle]
Ja uzywam [wlasciwej byloby powiedziec: uzywalam] badz margaryny ZWYKLEJ [czyli nie
mlecznej!],a kiedys, kiedys, w bardzo
niepamietnych czasach, tluszczu palmowego , ktory kupowalam w NRD. W przypadku
tluszczu palmowego dodawane byly zoltka jaj.
Wracajac do polewy podstawowej: margaryna zwykla, woda - co najmniej 2 lyzki stolowe,
kakao wymieszane z lyzeczka [tu tylko metoda
prob i bledow jesli chodzi o ilosc, ale nie wolno dac za duzo maki kartoflanej]; ja
to wszystko laduja do niewielkiego pekatego
garnuszka z dziobkiem jednoczesnie, i podgrzewam. Dodaje jeszcze aromat i, ew. otarta
skorke z cytryny [to na samym koncu].
Uuuuuuuuuufffffff.... nareszcie odblokowala mi sie pamiec, jesli chodzi o robione
przeze mnie polewe...
Wybacz, ze czekalas na to kilka miesiecy :-)
Barbara
---
Outgoing mail is certified Virus Free.
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.461 / Virus Database: 260 - Release Date: 2003.03.10
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|