Data: 2003-08-22 17:04:06
Temat: Re: pytanie o zupe
Od: "Art(Gruby)" <j...@p...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
On Fri, 22 Aug 2003 00:41:16 +0200, "JurekA" <j...@o...wywal.pl>
wrote:
>Art(Gruby) wrote:
>> Dwie podstawowe odmiany :Manhattan (z pomidorami) i Boston (bez ale z
>> solonym boczkiem) -
>
>Bylbys tak mily i ten temat rozwinal? Nie jadlem dotad zupy rybnej z
>boczkiem a rozum mi mowi ze powinno byc to smakowite jako ze czesto
>pieke dorszowate ryby z boczkiem....
>
>J.
OK
Wersja New England
Skladniki
Boczek - jeden lub dwa plastry
Lyzka masla , srednia cebula drobno posiekana , pare zabkow czosnku
bardzo drobno posiekanego ,na "oko" po lyzeczce tymianku ,oregano,
majeranku ,bazylii,pietruszki;
puszka muszli ( lub 15-20 swierzych) szklanka clam juice ( soku z
muszli?)
Lyzka maki , pol litra mleka , sol i bialy pieprz do smaku
pare kartofli ugotowanych i pokrojonych w koski
Wszysko robi sie w jednym garnku:
boczek , cebule czosnek przyprawy wrzuc do gara i podsmaz nie
przypalajac; dodaj make i clam juce mieszajac zeby sie grudy nie
porobily; doprowadz do wrzenia i zmniejsz ogien -teraz dodaj mleko i
gotuj powoli gdzies przez 30 minut : dodaj clams (nie dopusc do
przegrzania bo zrobia sie jak podeszwy), kartofle i soli pieprz -
podawaj z krakersami i maslem.
Clams i usmazony boczek mozesz posiekac na drobniejsze kawalki,
Wersja Manhattan rozni sie tym ze dodajesz drobno pokrojone lub nawet
przetarte przez sito pomidory.
Niektorzy dodaja maki kukurydzianej zeby zagescic zupe ,; mozna dodac
slodkiej smietany w czasie gotowania - zupa jest wtedy
delikatniejsza; niektorzy posypuja zupe dobrze usmazonym i pokruszonym
boczkiem - troche to ekstremalne ale...
;-)
Art(Gruby).
Abyssus abyssum invocat.
|