Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!not-for-mail
From: "Jerzy" <j...@m...pl>
Newsgroups: pl.regionalne.trojmiasto,pl.rec.kuchnia
Subject: Re: pytanie spożywcze
Date: Tue, 10 Oct 2000 22:02:59 +0200
Organization: http://news.icm.edu.pl/
Lines: 39
Message-ID: <8rvsit$q8p$1@sunsite.icm.edu.pl>
References: <3...@p...onet.pl> <8r9t4h$4fd$1@h1.uw.edu.pl>
<8rac3k$apd$1@h1.uw.edu.pl>
NNTP-Posting-Host: brama.proszynski.pl
X-Trace: sunsite.icm.edu.pl 971208094 26905 193.218.115.254 (10 Oct 2000 20:01:34
GMT)
X-Complaints-To: a...@i...edu.pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 10 Oct 2000 20:01:34 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-MSMail-Priority: Normal
X-Notice1: This post has been postprocessed on the news.icm.edu.pl server.
X-Notice2: Subject line has been filtered and any Odp: strings removed.
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.regionalne.trojmiasto:48896 pl.rec.kuchnia:35279
Ukryj nagłówki
Użytkownik Andrzej Rabiczko <f...@i...bmtmc.gda.pl> w wiadomości do
grup dyskusyjnych napisał:8rac3k$apd$...@h...uw.edu.pl...
>
> -A.L.A.M.O.- <g...@p...wp.pl> wrote in message
> news:8r9t4h$4fd$1@h1.uw.edu.pl...
> > Użytkownik "sadyl" <s...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
> > news:39D86516.3C48809A@poczta.onet.pl...
> > > Gdzie w 3city mozna kupić:
> > > - mąkę żytnią
> > > - glutaminian sodu
> > Glutaminian sodu to po prostu proszek do pieczenia,
> Nie... jak sama nazwa wskazuje to sol aminokwasu i zasady sodowej... wiem
z
> praktyki ze toto ma smak grzybowej zupy - polecam odwiedzenie jakiegos
> Wydzialu Chermii (UG lub PG) i zapytanie sie oto. Mozna tym fajnie zmienic
> zupe np. ogorkowa na grzybowa :))
> (potwierdzone praktycznie)
Glutaminian monosodowy
Jednosodowa sól kwasu glutaminowego używana w przetwórstwie spożywczym jako
dodatek do podkreślania smaku (w skrócie MSG). Dostępny w handlu
krystaliczny glutaminian jest monohydratem z dodatkiem cząsteczki wody
hydratacyjnej. Glutaminian był dawniej produkowany z wodorostów w krajach
Wschodu; obecnie otrzymuje się go głównie z glutenów zbożowych, jak gluten
pszenny, kukurydziany i sojowy, a także z roztworów powstających przy
produkcji cukru buraczanego oraz przez mikrobiologiczną fermentację
węglowodanów.
Surowce wykorzystywane w największym stopniu do produkcji glutaminianu na
skalę handlową to gluten pszenny i odcukrzona melasa z buraków cukrowych.
Glutaminian monosodowy jest uznanym standardem przy identyfikacji przypraw w
kilku handlowych recepturach spożywczych. Używa się go głównie do zup w
puszkach i w proszku, oraz do niektórych wyrobów mięsnych, warzywnych,
drobiowych i rybnych. Jest także tzw. sekretnym dodatkiem używanym przez
wielu szefów kuchni słynnych restauracji i hoteli.
Życzę smacznego [szczególnie spożywającym zupki z torebek].
Pozdrawiam Jerzy
|