Data: 2000-10-10 20:02:59
Temat: Re: pytanie spożywcze
Od: "Jerzy" <j...@m...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Andrzej Rabiczko <f...@i...bmtmc.gda.pl> w wiadomości do
grup dyskusyjnych napisał:8rac3k$apd$...@h...uw.edu.pl...
>
> -A.L.A.M.O.- <g...@p...wp.pl> wrote in message
> news:8r9t4h$4fd$1@h1.uw.edu.pl...
> > Użytkownik "sadyl" <s...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
> > news:39D86516.3C48809A@poczta.onet.pl...
> > > Gdzie w 3city mozna kupić:
> > > - mąkę żytnią
> > > - glutaminian sodu
> > Glutaminian sodu to po prostu proszek do pieczenia,
> Nie... jak sama nazwa wskazuje to sol aminokwasu i zasady sodowej... wiem
z
> praktyki ze toto ma smak grzybowej zupy - polecam odwiedzenie jakiegos
> Wydzialu Chermii (UG lub PG) i zapytanie sie oto. Mozna tym fajnie zmienic
> zupe np. ogorkowa na grzybowa :))
> (potwierdzone praktycznie)
Glutaminian monosodowy
Jednosodowa sól kwasu glutaminowego używana w przetwórstwie spożywczym jako
dodatek do podkreślania smaku (w skrócie MSG). Dostępny w handlu
krystaliczny glutaminian jest monohydratem z dodatkiem cząsteczki wody
hydratacyjnej. Glutaminian był dawniej produkowany z wodorostów w krajach
Wschodu; obecnie otrzymuje się go głównie z glutenów zbożowych, jak gluten
pszenny, kukurydziany i sojowy, a także z roztworów powstających przy
produkcji cukru buraczanego oraz przez mikrobiologiczną fermentację
węglowodanów.
Surowce wykorzystywane w największym stopniu do produkcji glutaminianu na
skalę handlową to gluten pszenny i odcukrzona melasa z buraków cukrowych.
Glutaminian monosodowy jest uznanym standardem przy identyfikacji przypraw w
kilku handlowych recepturach spożywczych. Używa się go głównie do zup w
puszkach i w proszku, oraz do niektórych wyrobów mięsnych, warzywnych,
drobiowych i rybnych. Jest także tzw. sekretnym dodatkiem używanym przez
wielu szefów kuchni słynnych restauracji i hoteli.
Życzę smacznego [szczególnie spożywającym zupki z torebek].
Pozdrawiam Jerzy
|