Data: 2003-01-03 07:27:15
Temat: Re: quiche?
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Pokaż wszystkie nagłówki
rena <r...@p...pl> wrote:
>
> a ja przy tej okazji mam pytanie czym rozni sie quiche od tarty nieslodkiej?
> bo dla mnie to to samo - plaskie, kruche ciasto z pysznym, roznorakim
> farszem np. z porow, cebulowo-rokpolowym...
Wiem, ze steskniliscie sie za Larousse Gastronomique, wiec cytuje
fragmenty:
quiche -- otwarta tarta wypelniona mieszanina ubitych jaj, smietany i
kawalkow boczku. [...] Pochodzi z Lotaryngii, nazwa wywodzi sie z
niemieckiego "Kuechen" -- ciasto. Znana jest od XVI wieku; w Nancy,
gdzie jest specjalnoscia nosi lokalna nazwe "feouse"
Tarta -- pojemni z ciasta wypelniony przed lub po pieczeniu slodkim lub
nieslodkim farszem. Slowa "tarta" i "flan" sa czesto uzywane zamiennie
we Francji i W. Brytanii do okreslenia ciasta wypelnionego owocami,
dzemem, kremem lub innym farszem.
|