Path: news-archive.icm.edu.pl!news2.icm.edu.pl!news.man.poznan.pl!opal.icpnet.pl!topa
z.icpnet.pl!not-for-mail
From: Ti`Ana <yennefer12*antyspam*@go2.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: rabarbar
Date: Thu, 6 May 2004 14:55:23 +0200
Organization: Czarodziejka
Lines: 34
Message-ID: <1...@c...net>
References: <c7dbsq$6n8$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: c46-162.icpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: topaz.icpnet.pl 1083848179 18383 62.21.46.162 (6 May 2004 12:56:19 GMT)
X-Complaints-To: c...@i...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 6 May 2004 12:56:19 +0000 (UTC)
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.11.1pl
X-Beer: Czarna Fortuna
X-Face: #%:l<-7xTEhn=G>0=`0DS"4#Voo{S~E9q_zd[O(rjZd2SD3+A2SY$&hcJO'%UsLy$0;bMJ=
dG-dG/jlmeKsISszyRotJ>'~|kBnImK^BU~II;CAmT?fYpaA0
X-Newsreader: Czarodziejski czytnik Ti`Any
X-User: Ti`Ana
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:200750
Ukryj nagłówki
Dnia Thu, 6 May 2004 13:44:25 +0100, Waćpanna lub Waćpan *Hanna Burdon*, w
wiadomości news:<news:c7dbsq$6n8$1@inews.gazeta.pl> zawarł, co następuje:
> Nigdy w życiu nie robiłam nic z rabarbarem, chciałabym spróbować i zrobić
> jakieś ciasto. W archiwum jest mnóstwo przepisów, wynika z nich, ze
> rabarbar wystarczy pokroić na kawałki. A mnie się coś majaczy z
> dzieciństwa, że babcia rabarbar dokładnie obierała, bo skórka ponoć jest
> trująca. Prawda to?
Nieprawda. Trująca to nie, bo ja jeszcze żyję i mam się dobrze, a nie raz i
nie dwa dopadałam rabarbar nieobrany.
Prawda jest jednak taka, że skórkę zdjąć trzeba, bo jest abrdoz włóknista i
zupełnie nie nadaje się IMO do pieczenia. Rabarbar obiera się szybko, ciach,
ciach i już :) A potem na plasterki/kawałki. Ja przed wyłożeniem na ciasto
mieszam kawałki rabarbaru z cukrem waniliowych, dużą paczuszką.
Najbardziej lubię ciasto z rabarbarem wg. schematu, jak grupowy zapleśniak,
przy czym u mnei wygląda to tak:
5 żółtek (ale z dużych jaj, jak małe to 6) miksuję z 5 łyżkami cukru, do
tego kostka kasi, miksowanie, 250g mąki + 1 proszek do pieczenia i
miksowanie po raz kolejny. Następnie do miski wsadzam łapki, i już na oko
wrabiam około 250-300g mąki, czasami więcej nawet, w zależności od tego jak
mi to idzie :) No i potem wygniatam ciastem, połową co najmniej, spód
blachy, na to rabarbar i na to piana z pozostałych nam białek i szklanki
cukry pudru. Na wierzch drobniutko reszta ciasta.
Cała filozofia :) A jakie dooooobre!
No i teraz jest moim ulubionym ciastem, bo było ono pierwsze, którym
podbiłam serce mojego TŻ :)
--
Pozdrawiam, Ti`Ana
"Wbrew obiegowej opinii langusta żywi się wyłącznie owocami morza,
choć gdyby mogła - jadłaby dżem."
http://pyrypy.poznan4u.com.pl/pyrypy.php?state=showu
ser&userid=39040
|